”Avem disperată nevoie de ajutorul dumneavoastră”, îi transmite premierului britanic Boris Johnson Anoosheh Ashoori, un inginer pensionar, într-o întregistrare, din Închisoarea Evin din Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La trei ani după ce a fost arestat la Teheran, acest bărbat în vârstă de 66 de ani, interogat şi închis la izolare, care a făcut greva foamei şi a încercat să se sinucidă, se teme în prezent de noul coronavirus.

”Temerea mea este că Guvernul britanic ne-a uitat”, declară el în această înregistrare care datează de aproximativ zece zile, postată de către soţia acestui bărbat care deţine două paşapoarte, unul iranian şi unul britanic.

Anoosheh Ashoori îşi vizita mama, în capitala iraniană, în august 2017, când a fost arestat, acuzat de spionaj în favoarea Israelului şi condamnat la zece ani de închisoare, potrivit familiei sale care trăieşte la Londra.

În grădina casei sale, soţia sa, Sherry Izadi, atacă acuzaţii ”groteşti” formulate împotriva soluţui său, condamnat, afirmă ea, în urma unui proces care a durat doar o oră.

Tatăl al doi copii, el nu a luat parte vreodată la vreo activiate politică, declară ea pentru AFP. ”Suntem nişte oameni foarte obişnuiţi”. ”El s-a dus într-o zi să facă nişte cumpărături şi nu s-a mai întors”.

”Ar fi de neimaginat pentru cineva care este nevinovat să rămână zece ani undeva pentru ceva ce n-a făcut”, declară ea.

Unii deţinuţi străini au putut beneficia de promisiuni de eliberare la începutul pandemiei covid-19, precum britanico-iraniana Nazanin Zaghari-Ratcliffe.

Însă Anoosheh Ashoori rămâne după gratii, iar familia sa este înregijoartă din cauza lipsei de progrese din partea Guvernului britanic.

”NIMIC DE PIERDUT”

Izadi s-a întâlnit cu ministrul de Externe Dominic Raab în octombrie, însă ”nu s-a întâmplat nimic”, spune ea. Ministerul i-a sfătuit să nu vorbească presei în timp ce diplomaţia acţiona, însă Ashoori le-a cerut să-i difuzeze declaraţiile care fac parte dintr-un jurnal zilnic pe care-l înregistrează în timpul apelurilor telefonice zilnice cu soţia sa.

”El nu are nimic de pierdut”, subliniază fiica sa Elika, în vârstă de 33 de ani.

Londra înregistrează aproximativ 12 incidente în care deţinători de paşapoarte britanice au fost arestaţi din 2015. În mai 2019, ea şi-a sfătuit cetăţenii binaţionali să nu se ducă în Iran.

Fostul ministru de Externe Jeremy Hunt a acuzat Teheranul, în 2018, de folosirea deţinătorilor de paşapoarte britanice ca ”pioni” într-un joc diplomatic, ceea ce Iranul dezminte.

Susţinătorii lui Anoosheh Ashoori şi Nazanin Zaghari-Ratcliffe sunt convinşi că dosarele lor au legătură cu o bătălie judiciară în centrul căreia se află o datorie veche - în valoare de 400 de milioane de lire sterline (450 de milioane de euro - cu Teheranul privind un contract de înarmare.

Detenţia în Iran a unor binaţionali din alte ţări, inclusiv a universitarei franco-iraniene Fariba Adelkhah, a fost denunţată în numeroase rânduri.

Într-unul dintre mesajele transmise din închisoare, Ashoori povestşete că unul dintre codeţinuţi a văzut-o pe Adelkhah când era adusă la închisoare, ”lovită şi târâtă pe jos de păr”, în agonie, lovită de către poliţia secretă.

Ministerul britanic de Externe dă asigurări că face din soarta binaţionalilor o ”prioritate”, la cel mai înalt nivel al Guvernului.

”Îndemnăm ferm Iranul să-i permită domnului Ashoori să se reunească cu familia sa”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt.

Ambasada Iranului la Londra respinge însă orice motivaţie politică şi subliniază că ”domnul Ashoori a fost condamnat de delicte privind securitatea naţională de către o jurisdicţie iraniană” în faţa căreia ”avea dreptul şi posibilitatea să se apere”.

Ambasada dă asigurări că deţinuţii au acces la servicii medicale atât în detenţie, cât şi în afara închisorii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.