Partidul Progresist Sârb, condus de premierul Aleksandr Vucic, este pe cale să câştige categoric alegerile parlamentare care au avut loc duminică, cu 62,4% din voturi, potrivit estimărilor realizate de firmele de sondaje Ipsos şi CeSID, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul Socialist al Serbiei este pe cale să ocupe locul al doilea, cu 10,7% din voturi, în timp ce partidul de Centru Alianţa Patriotică Sârbă, condusă de fostul jucător de polo Aleksandr Sapic ar urma să se plaseze pe locul al treilea, cu 4,1% din voturi.

Secţiile de votare au fost dotate cu măşti faciale şi produse de dezinfectare a mâinilor pentru cei aproape 6,6 milioane de alegături, dintre care mulţi erau aşteptaţi să nu se prezinte de teama infectării cu noul coronavirus.

Ipsos şi CeSID au estimat o prezenţă la vot de 48%, faţă de 56,7% în 2016.

Prezenţa la vot a fost afectată de un boicot al unor partide de opoziţie, care au afirmat că votul nu va fi liber sau corect, din cauza controlului asupra presei exercitat de premierul Vucic.

Alegătorii sprijină în mare măsură eforturile făcute de coaliţia guvernamentală condusă de Vucic pentru aderarea la Uniunea Europeană, dar şi pentru legături puternice cu Rusia şi China.

Dar viitorul guvern va fi presat mai mult de UE şi Statele Unite pentru a recunoaşte independenţa Kosovo, considerată esenţială pentru stabilitatea regiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.