Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică seară, că pensiile vor fi crescute, dar nu poate preciza procentul de majorare. ”Le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani”, a afirmat primul ministru. Acesta a precizat că ”sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Procentul cu care vor creşte pensiile nu poate fi, deocamdată, anunţat public. E ca într-o companie, dacă scad veniturile, nu poţi să măreşti salariile”, a declarat, duminică seară, la România TV, Ludovic Orban.

El a adăugat că încasările la bugetul de stat au scăzut şi că este posibil ca în acest an să existe o scădere economică.

”În condiţiile astea nu poţi să-ţi baţi joc de oameni şi să le promişi lucruri pe care nu le poţi realiza. (...) Vom lua decizia de a creşte pensiile, le vom creşte dar le vom creşte în aşa fel încât să le putem să le plătim fără să tipărim bani. (...) Ca să poţi plăti pensiile trebuie să ai garanţia că ai resursele financiare necesare. Nu putem ajunge în situaţia ca să dăm toţi banii în ajutoare sociale, pe salarii în sectorul public, pe subvenţionarea bugetului de pensii, avem nevoie de investiţii (...) astea sunt motoarele de creştere economică”, a adăugat premierul.

Răspunzând unei întrebări legate de impozitarea pensiilor – având în vedere că acestea vor fi majorate - primul ministru a precizat că se poate discuta despre creşterea plafonului de la care se impozitează pensiile.

”Dar impozit pe venit clar trebuie plătit, or să intre la impozitare cei care depăşesc plafonul respectiv”, a mai adăugat Orban.

Întrebat cum crede că se pate ajunge la o majorarecu 40%, premierul a declarat: ”Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de făcut, chiar în condiţiile în care eram într-o situaţie economică favorabilă. Suntem într-o criză economică, criză care a fectat veniturile la bugetul de pensii, cât şi la bugetul se stat se vede limpede că majorarea cu 40% nu poate fi susţinută financiar pentru că ea generează un pericol grav pentru echilibrul financiar al României”.

De asemenea, întrebat dacă se aşteaptă ca noua lege privind impozitarea pensiilor speciale să fie declarată neconstituţională, premierul a precizat: ”Am văzut că este atacată şi această lege. Mi-e greu să spun ce va decide CCR. În ce mă priveşte, consider că principiul contributivităţii este principiul fundamental care va trebui să stea la baza calcului pensiilor.  Problema pensiilor este foarte serioasă. (...) sistemul de pensii nu trebuie gândit pentru astăzi, pentru moment, pentru a aduce voturi în alegeri, ci trebuie gândit să fie stabil, sustenabil. Multe din iniţiativele astea vin în întâmpinarea unei nevoi reale, există o profundă nemulţumire în societate faţă de pensiile care au fost calculate pe nedrept, profitând de anumite reglementări legale care au fost folosite în mod abuziv. Este clar că nu se poate continua aşa, că trebuie găsită o soluţie în care să se creeze un echilibru la nivelul tuturor pensiilor”. 
 
Orban s-a declarat un susţinător al pensiilor de serviciu pentru cadrele militare

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.