Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afirmă că sectorul vegetal a fost afectat de seceta pextremă, cea mai serioasă din ultimii 50 de ani, şi, în plus, deşi s-a pus accent pe consumul de produse regionale - lactate, carne de vită şi pasăre - fermierii români au stocuri mari de aceste produse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a purtat, prin videoconferinţă, în data de 18 iunie, o discuţie cu omologul său german, Julia Klöckner, în contextul viitoarei preşedinţii germane a Consiliului UE, care va debuta la 1 iulie 2020. Totodată, temele abordate în cadrul discuţiei au vizat şi problematici de interes major precum: Cadrul Financiar Multianual, strategiile „Farm to Fork” şi strategia UE pentru biodiversitate pentru 2030, etichetarea bunăstării animalelor, situaţia cetăţenilor români sezonieri care lucrează în agricultură şi viitorul Consiliu AgriFish.

În deschiderea videoconferinţei, ministrul german al Agriculturii a dorit să afle aspecte de actualitate privind depăşirea efectelor crizei sanitare generate de noul Coronavirus în România. Astfel, ministrul Adrian Oros a explicat că din 16 martie 2020 în România s-a instituit starea de urgenţă, dar sectorul agricol şi al industriei alimentare şi-au continuat activitatea, efectele negative apărute în această perioadă fiind generate de scăderea consumului.

”Adrian Oros a subliniat că, deşi s-a pus accent pe consumul de produse regionale – lactate, carne de vită şi pasăre, fermierii români au stocuri mari de aceste produse, dar pentru ţara noastră măsurile propuse de Comisie privind stocarea privată nu au avut adresabilitate. România a insistat pentru instituirea unor forme de sprijin grant similare celor acordate în sectorul lapte şi carne de porc în contextul embargoului cu Federaţia Rusă. În privinţa sectorului vegetal, ministrul a afirmat că acesta nu a fost afectat de criza pandemiei, ci de seceta pedologică extremă, cea mai serioasă din ultimii 50 de ani. În acest context, ministrul a punctat că aproximativ 1,4 milioane de ha semănate în toamnă au fost afectate de secetă”, a informat Ministerul Agriculturii.

Ministrul Julia Klöckner a manifestat interes faţă de situaţia sistemului de asigurări din România în ceea ce priveşte domeniul agricol. Astfel, ministrul Adrian Oros a explicat că sunt cerinţe exagerate din partea asiguratorilor în ceea ce priveşte asigurarea împotriva fenomenului de secetă, însă fermierii români au la dispoziţie şi o subMăsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, respectiv 17.1, prin care până la 70% din valoarea poliţei de asigurare poate fi rambursată din fonduri europene.  

Referindu-se la programul preşedinţiei germane a Consiliului UE, ministrul Agriculturii din Germania, Julia Klöckner, a explicat că acesta se bazează pe aprovizionarea cu alimente, siguranţa şi securitatea alimentară, evoluţia Politicii Agricole Comune, digitalizarea agriculturii şi bunăstarea animală.

”Ministrul german al Agriculturii a dorit să cunoască aşteptările României privind viitoarea preşedinţie germană a Consiliului UE. Astfel, ministrul Adrian Oros a afirmat că pentru România este esenţială continuarea convergenţei externe a plăţilor directe, sprijinul cuplat voluntar, precum şi ajutorul naţional tranzitoriu. Totodată, oficialul român a transmis că România susţine finalizarea discuţiilor în ceea ce priveşte Cadrul Financiar Multianual pentru perioada următoare în vederea asigurării resurselor financiare necesare punerii în aplicare a noii PAC şi a susţinut necesitatea ca agricultura să beneficieze de sprijin financiar mai consistent pentru a face faţă cerinţelor suplimentare din domeniul climei şi mediului şi, nu în ultimul rând, pentru asigurarea securităţii alimentare”, informează ministerul.

De asemenea, ministrul a relevat oportunitatea unor clarificări cu privire la condiţiile de accesare a instrumentului Next Generation EU şi a detalierii sprijinului acordat beneficiarilor precum şi a modalităţii de distribuţie a sumelor suplimentare pentru FEGA şi FEADR, pe fiecare stat membru.

Ambii miniştri au agreat asupra necesităţii ca PAC să beneficieze de un buget adecvat corelat cu nivelului ambiţiilor de mediu în UE.

Referitor la Strategia „Farm to Fork” şi Strategia UE pentru biodiversitate, ministrul Oros a subliniat că obiectivele specifice stabilite în cele două strategii sunt adecvate, în măsura în care se asigură resurse financiare semnificative care să sprijine agricultorii pentru contribuţia lor la atingerea ţintelor propuse.

În privinţa etichetării bunăstării animalelor, prioritate aparte pentru Germania, ministrul Oros a  salutat includerea acestei teme importante pe lista de priorităţi a Germaniei şi a transmis cerinţa ca produsele importate din ţări terţe să fie similare celor din UE şi noile acorduri comerciale să impună partenerilor comerciali tranziţia către un sistem durabil la nivel global şi menţinerea competitivităţii UE pe piaţa mondială.

”În ceea ce priveşte exportul animalelor vii, interesul României şi implicit al UE este de a reglementa exportul şi nu de a interzice. Sunt pieţe tradiţionale importante care nu ar trebui pierdute. De aceea trebuie să gândim o legislaţie europeană clară care să asigure un transport în condiţii optime de bunăstare”, a punctat ministrul în cadrul discuţiei cu omologul german.

Ministrul Julia Klöckner a subliniat importanţa discuţiilor faţă în faţă şi intenţia preşedinţiei germane de a organiza fizic în Germania Consiliul informal Agrifish precum şi alte reuniuni.

”Sperăm ca situaţia sanitară generată de pandemie să ne dea ocazia să ne întâlnim în Germania şi să dezbatem probleme actuale şi importante pentru noi”, a spus Oros.

De asemenea, ministrul Oros a transmis aprecierea pentru  modificarea cadrului legislativ german, care va oferi mai multă protecţie lucrătorilor şi a exprimat interesul pentru identificarea împreună a celor mai bune soluţii pentru cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în Germania.

 

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.