Donald Trump este prins între trei crize istorice, cu mai puţin de cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale, este devasat în sondaje, vizat de o carte explozivă şi primeşte lovituri de la Curtea Supremă, însă întoarcerea în curând în campanie întreţine speranţa unei relansări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Republicanul ”nu este apt” să conducă Statele Unite, afirmă într-un interviu John Bolton.

Acest comentariu lapidar punctează o avalanşă de comentarii stânjenitoare pentru Donakd Trump, provenind dintr-o carte de memorii a fostului său consilier în domeniul securităţii naţionale.

Casa Albă încearcă să oprească apariţia acestei cărţi, prevăzută marţi, însă  divulgări şi declaraţii ale lui John Bolton alimntează imaginea unui preşedinte incompetent pe scena internaţională, luat în derâdere de proprii secretari sau consilieri şi, mai ales, care-şi pune setea de a fi reales la 3 noiembrie înaintea interesului ţării.

Iar în acest sens nu s-ar da în lături să ceară favoruri unor lideri străini - un gest al Chinei care să-i mulţumească pe alegătorii agricultori din Statele Unite sau o anchetă a Ucrainei împotriva liderului democrat Joe Biden.

Conversaţiile lui Donald Trump cu omologul său chinez Xi Jinping ”reflectă nu doar incoerenţele politicii sale comerciale, ci şi interconexiunea în mintea lui Trump între propriile sale interese politice şi interesul naţional american”, scrie Bolton.

”Pură ficţiune”, a denunţat joi miliardarul republican, în opinia căruia cel care i-a fost un consilier apropiat din aprilie 2018 în septembrie 2019 este doar un ”bolnav”, pe care l-a ”dat afară”, aşa cum merita, un ”mincinos”, un ”cretin” şi ”un imbecil nemulţumit şi enervant care se gândea doar să facă război”, a scris el pe Twitter

Secretarul de Stat Mike Pompeo, vizat în carte cu privire la faptul că i-a spus în privat că Donald Trump spunea ”numai prostii”, în contextul în care îşi afişează o loialitate de neclintit în public, l-a acuzat pe John Bolton de faotul că este un ”trădător care scufindă America” cu ”minciunile” sale.

Drumul până la alegeri este încă lung, iar Donald Trump are timp să se redreseze. Însă, în iunie, norii se acumulează pentru fostul om de afaceri, care se confruntă deja cu trei crize - sanitară, economică şi socială -, pe fondul trezirii unei puternice furii împotriva rasismului.

HOTĂRÂRI ”ORIBILE” ALE CURŢII

După o uşoară creştere în martie, curba popularităţii sale a scăzut din nou.

Modul în care gestionează pandemia covid-19 - soldată cu peste 118.000 de morţi în Statele Unite - este criticat foarte dur. Iar criza covid-19 a condus la o adevărată explozie a şomajului, pe care omul de afaceri conta în campanie.

Într-un interviu acordat joi cotidianului The Wall Street Journal (WSJ), el avansează de altfel că chinezii ar fi putut încuraja contagiunea mondială, pentru că Statele Unite îi ”omora” din punct de vedere economic, după care a spus că se îndoaie de acest lucru...

Momentul în care ţara începea să iasă din izolare a coincis cu un val istoric de furie împotriva rasismului şi brutalităţilor poliţiei, după moartea afroamericanului George Floyd, asfixiat de către un poliţist alb la 25 ami.

În pofida faptului că a denunţat moartea lui Floyd, Trump nu a profitat de această ocazie pentru a se afişa ca un preşedinte unificator, preferând adesea să-i atace pe manifestanţi.

În acest context, deja încărcat, republicanul a primit două palme usturătoare succesive de la Curtea Supremă.

Luni, Curtea a extins drepturile salariaţilor homosexuali şi transsexuali, în pofida opoziţiei Guvernului său. Joi, ea a validat protecţia acordată de către predecesorul său, Barack Obama, unui număr de aproximativ 700.000 de tineri imigranţi, cunoscuţi sub numele de ”Dreamers”, pecare preşedintele voia să o abroge.

Aceste hotărâri ”orible” sunt pronunţate de p Curte care ”trage cu puşca în oameni mândri să se considere republicani sau conservatori”, a reacţionat Donald Trump.

În paralel, Facebook a retras publicităţi publicate de echipa sa de campanie, pentru că afiţeau un triunghi roşu răsturnat, un simbol folosit de nazişti pentru a desemna deţinuţi politici în lagăre de concentrare.

MITING LA TULSA

În pofida campaniei sale în surdină, Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, se detaşează în sondaje faţă de candidatul în vârstă de 74 de ani. Atât la nivel naţional, cât şi în state-cheie.

Republicanul nu a ales însă unul dintre aceste state pivot pentru a-şi reimpulsiona campania, ci un bastion conservator, Oklahoma.

Cel pentru care mitingurile electorale sunt o gură de oxigen se întâlneşte sâmbătă cu mii de susţinători la Tulsa.

Revenirea sa pe estrade este însă umbrită de două polemici.

El este vizat, pe de o parte, de un tir de baraj, din cauza riscului contaminării la scară mare cu noul coronavirus, un risc la acest tip de reuniuni mari.

Iar pe de altă parte, din cauză că a vrut să-l organizeze la 19 iunie, ziua marcării sfârşitului sclaviei, în acest oraş marcat de amintirea celui mai mare masacru al afroamenricanilor, în 1921.

Însă susţinători îl aşteaptă deja entuziasmaţi.

Invitat la Casa Albă joi, guvernatorul republican al Oklahomei Kevin Stitt i-a spsu că ”abia aşteptăm să vă primim”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.