China a eliberat zece militari indieni luaţi prizonieri în timpul unei bătăi sângeroase în Himalaya între armatele chineză şi indiaină, la frontiera celor două ţări, dezvăluie vineri mai multe publicaţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste eliberări au avut loc în urma unor discuţii între cele două părţi, menite să liniştească tensiunile, după confruntarea care a avut loc luni.

Militari ai celor doi giganţi nucleari asiatici s-au bătut corp la corp, cu pumni, pietre şi bare de fier, într-o vale din Himalaya, la frontiera contestată dintre cele două ţări.

India a anunţat victime ”de ambele părţi”, inclusiv 20 de militari indieni ucişi.

China a refuzat să confirme aceste pierderi, însă presa indiană scrie că cel puţin 40 de militari chinezi au fost ucişi sau grav răniţi.

Cei zece militari indieni au fost eliberaţi joi seara, potrivit mai multor publicaţii, inclusiv agenţia de presă Press Trust of India (PTI).

”S-a stabilit de-acum că niciun militar indian nu mai lipseşte la apel”, a anunţat armata indiană într-un comunicat.

Guvernul indian nu a făcut niciun comentariu.

Potrivit ziarului The Hindu, un acord cu privire la eliberarea militarilor a fost încheiat în cadrul unor negocieri între oficiali de rang înalt din cadrul armatelor celor două ţări.

Acroşajul de luni este prima ciocnire sângeroasă din ultimii 45 de ani între cele două puteri nucleare vecine. Cele două ţări dau una vina pe cealaltă, în mod public, de aceste confruntărisângeroase şi afirmă că vor o soluţionare paşnică a crizei.

Mii de persoane au asistat joi la funeraliile unora dintre cei 20 de militari indieni ucişi.

Îndemnuri la boicotarea produselor chineze au fost lansate, iar steaguri chineze şi portrete ale preşedintelui chinez Xi Jinping au fost arese în cel puţin două oraşe.

Alţi 18 militari indieni grav răniţi erau spitalizaţi în continuare, a anunţat armata indiană.

Guvernul indian a denunţat miercuri o ”acţiune planificată şi premeditată” a Chinei, susceptibilă să aibă ”grave repercusiuni” asupra relaţiilor între cele două ţări, cele mai populate din lume.

”Partea indiană nu trebuie să dispreţuiască (...) şi să subestimeze voinţa fermă a Chinei de a-şi apăra suveranitatea teritorială”, a anunţat Ministerul chinez de Externe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.