Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a votat, joi după-amiază, prevederea conform căreia pensiile speciale ale parlamentarilor ar urma să fie impozitate cu 85%. Peste 40 de parlamentari nu şi-au exercitat votul cu privire la acest proiect, în timp ce 354 de deputaţi şi senatori au votat ”pentru”, iar un parlamentar s-a abţinut. Preşedintele USR, Ban Barna, a afirmat că aşteaptă demisia mai multor lideri politici, inclusiv pe cea a premierului Ludovic Orban şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în cazul în care CCR va considera neconstituţională legea, având în vedere că există în circuitul parlamentar un proiect de lege al USR cu acest subiect.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 354  de voturi ”pentru”, o abţinere şi în condiţiile în care 43 de parlamentari nu au exercitat votul, plenul reunit al Parlamentului a aprobat, joi după amiază, prevederile din Legea pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Conform deciziei, pensiile de care beneficiază deputaţii şi senatorii vor fi impozitate cu 85%.

Dezbaterile pe acest proiect au fost unele tensionate, USR, pe de o parte şi PNL şi PSD, de cealaltă parte, acuzându-se reciproc de faptul că nu doresc reducere cuantumului pensiilor parlamentarilor.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a catalogat, înainte de vot drept ”un moment istoric” acest demers.

”Noi ne-a întors faţa spre popor şi am redus pensiile speciale”, a spus Roman, arătând că este vorba despre ”dreptate socială” ceea ce a numit „taxarea” pensiilor speciale ale parlamentarilor cu 85%.

La rânsul său, liderul USR, Dan Barna, a afirmat, ot înaintea votului, că aşteaptă demisia mai multor lideri politici, inclusiv pe cea a premierului Ludovic Orban şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, în cazul în care CCR va considera neconstituţională legea, având în vedere că există în circuitul parlamentar un proiect de lege al USR cu acest subiect.

”USR luptă pentru desfiinţarea pensiilor speciale de patru ani. Dvs., în tot acest timp, aţi făcut diverse variante de simulacru de rezolvare a problemei (...) Ceea ce faceţi dvs. astăzi prin această prevedere – pentru că nu apare nicăieri că ar fi o lege – este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu unde băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi, asigurându-vă că respectiv Curtea Constituţională va respinge această lege” le-a transmis Dan Barna senatorilor şi deputaţilor.

Acesta a arătat că judecătorii CCR au fost consecvenţi în interpretarea conform căreia dacă există ”suprapunere legislativă”  situaţia este de neconstituţionalitate.

”Soluţia care ar fi  existat şi care ar fi putut fi aplicată, da, pentru deputaţi şi senatori trebuie reglementare de plen comun, numai că această reglementare trebuia într-o lege distinctă, nu legea aceasta, 396 de ieri. Practic, noi ieri am încheiat 396, acum îi mai agăţăm nişte zurgălăi pe care CCR o să-i observe şi în felul acesta ne asigurăm încă de acum că tot demersul toată bucuria de ieri a cetăţenilor se va întoarce de la Curea Constituţională. Fiecare demers prin care Curtea Constituţională are ocazia să respingă eliminarea sau impozitarea pensiilor speciale nu face decât să crească frustrarea şi revolta cetăţenilor şi să-i facă să înţeleagă că Parlamentul şi Clasa politică de fapt nu vrea soluţionarea acestei probleme”, a mai afirmat Dan Barna.

Acesta a adăugat că aşteaptă demisia mai multor lideri politici în cazul în care şi prevederea privind impozitarea cu 85% a pensiilor speciale ale parlamentarilor va fi considerată neconstituţională.

”Noi spunem că această reglementare pur şi simplu dinamitează orice credibilitate de constituţionalitate a legii. Şi atunci domnule Simonis, domnul Orban, domnule Ciolacu, dacă Curtea Constituţională va respinge pe acest temei acest demers legislativ aştept demisia dvs! simplu, democratic, corect”, a mai afirmat liderul USR.

”Eu zic la următoarea şedinţă să băgăm şi Fără penali în funcţii publice, să vede dacă e constituţională şi o aştept şi eu pe a dvs pe urmă”, a replicat Marcel Ciolacu.

Afirmaţia acestuia a fost completată de către liderul deputaţilor PNL, Florin  Roman, care a catalogat afirmaţia lui Ciolacu drept o ”idee bună”
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.