Un fost poliţist alb a fost incullpat de ”omucidere”, la cinci zile după ce a ucis prin împuşcare un tânăr de culoare la Atlanta, o dramă care a relansat apeluri la reformarea forţelor de ordine în Statele Unite, extrem de presante de la calvarul lui George Floyd, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub presiunea străzii, iniţiativele se multiplică la nivel local - la Washington şi chiar la ONU - în vederea atacării violenţelor care vizează în mod disproporţionat populaţia afroamericană.

În urma unui timid decret al preşedintelui Donald Trump, senatorii republicani au prezentat miercuri un proiect de lege care atacă ”prizele prin stragulare” şi formarea agenţilor de poliţie, însă fără să se atingă de imunitatea largă de care aceştia dispun de ani de zile.

Însă absenţa unor proceduri judiciare împotriva poliţiştilor în cazul unor abuzuri este una dintre principalele revendicări ale mulţimilor care manifestează în Statele Unite după ce un poliţist alb l-a ucis prin asfixiere pe George Floyd, un afroamerican de patruzeci de ani, la 25 mai, la Minneapolis.

În timp ce cortegiile începeau să se subţieze, o nouă dramă, care a avut loc vineri la Atlanta, un mare oraş din Sud, a reaprins furia.

Rayshard Brooks, un bărbat de culoare în vârstă de 27 de ani, căsătorit şi cu copii, a fost ucis cu două gloanţe în spate de către un agent alb care voia să-l aresteze  din cauză că se afla în stare de ebrietate pe domeniul public.

Concediat imediat de poliţie, Garrett Rolfe, în vârstă de 27 de ani, a fost inculpat de ”omucidere”, un cap de acuzare care poate fi pedepsit cu pedeapsa capitală în Georgia.

Un coleg prezent la faţa locului, Devin Brosnan, a fost inculpat de ”agresiune”, iar mandate de arestare au fost emise pe numele celor doi.

LOVITURĂ CU PICIORUL

”Am conchis că, la mometul morţii sale, domnul Brooks nu reprezenta o ameninţare imediată de moarte sau rănire gravă pentru agenţi”, a justificat, într-o conferinţă de presă, procurorul comitatului Fulton, Paul Howard.

Cei doi poliţişti au fost chemaţi de angajaţii unui restaurant fast-food, deoarece Brooks a adormit la volanul maşinii sale şi bloca accesul în drive-in.

Când au sosit, el s-a arătat ”cordial, cooperant”, potrivit procurorului, însă situaţia a degenerat după peste 40 deminute, când poliţiştii au vrut să-l aresteze.

El i-a luat atunci Taserul unuia dintre agenţi şi a fugit. Atunci, Garrett Rolfe a deschis focul.

O înregistrare video arată că poliţistul a lovit cu piciorul victima, căzută la pământ. Acest lucru nu reprezintă un sentiment de frică faţă de domnul Brooks, ci alt fel de emoţie”, a comentat Paul Howard.

Procurorul s-a felicitat însă cu privire la un fapt ”remarcabil”. Al doilea agent a acceptat să coopereze cu justiţia şi să depună mărturie împotriva lui Garrett Rolfe, un lucru foarte rar în acest tip de dosar.

Avocatul văduvei lui Brooks i-a mulţumit pentru acest ”curaj”. ”Acest fel de agenţi vor schimba poliţia”, a declarat Chris Stewart.

”SĂ NE AJUTAŢI”

Pentru a obţine reforme, fratele lui George Floyd s-a adresat ONU.

”Voi aveţi puterea să se ajutaţi să obţinem dreptate”, a tunat Philonise Floyd într-o înregistrare video difuzată în cadrul unei reuniuni excepţionale a Consiliului ONU al Drepturilor Omului, la Geneva.

”Felul în care fratele meu a fost torturat şi ucis în faţa unei camere de luat imagini este felul în care persoanele de culoare sunt tratate de poliţie în America”, a denunţat el.

Pe un ton combativ, el a cerut statelor membre ale Comisiei ONU să înfiinţeze o ”comisie de anchetă independentă cu privirela persoanele de culoare ucise de poliţia Statelor Unite şi cuprivire la violenţa împotriva unor manifestaţii paşnice”.

Fără să menţioneze Statele Unite, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet a deplâns ”rasismul sistemic” şi a îndemnat la ”amendarea onorabilă” a unor secole de opresiune a populaţiilor de culoare prin prezentarea unor ”scuze oficiale” şi prin ”reparaţii”.

Consiliul ONU al Drepturilor Omului se pronunţă joi asupra unui proiect de rezoluţie prezentat de grupul ţărilor africane, care condamnă ”practici rasiale discriminatorii şi violente” ale poliţiei Statelor Unite şi nu numai.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.