Secţiile Unite ale ICCJ discută joi posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pe tema impozitării pensiilor speciale dar şi cu privire la eliminarea posibilităţii eliberării condiţionate pentru cei care au comis, crime, violuri sau alte infracţiuni cu violenţă. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Corina Corbu, a transmis, joi, un mesaj către reprezentanţii celorlalte puteri ale statului în care acuză că autorităţile judiciare sunt frecvent făcute ”vinovatul de serviciu”, cu unicul rezultat al mascării şi perpetuării unor disfuncţii sistemice în ceea ce priveşte protejarea unor drepturi fundamentale ale cetăţenilor români. Şefa ICCJ face apel la ”echilibru, moderaţie şi, mai ales, sinceritate în discursul public” şi cere autorităţilor şi societăţii un dialog real pentru remedierea tuturor problemelor din sistemul judiciar. ”Prezentarea triumfalistă şi, să-mi fie îngăduită aprecierea personală, populistă a unor subiecte de interes public nu ţine loc de rezultate concrete în ceea ce priveşte corectarea unor disfuncţii din societatea românească”, a transmis Corina Corbu, care cere date concrete cu privire la cuantumul din buget al pensiilor de serviciu ale magistraţilor, dar şi să explice legislativul în ce altă ţară tranşele de impozit progresiv cresc direct de la 10 la 85%.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Preşedintele ICCJ, mesaj către reprezentanţii celorlalte puteri: Prezentarea triumfalistă şi populistă a unor subiecte de interes public nu ţine loc de rezultate concrete în ceea ce priveşte corectarea unor disfuncţii din societatea românească

Preşedintele ICCJ a convocat şedinţa Secţiilor Unite pentru ora 15:00, în sitem de videoconferinţă.

Potrivit convocatorului făcut public de Ziare.com, pe ordinea de zi se află două subiecte: sesizarea CCR cu privire la modificarea Codului Penal care interzice eliberarea condiţionată a celor care au comis infracţiuni cu violenţă  şi sesizarea CCR în legătură cu modificarea Codului Fiscal în sensul impozitării cu 85% a pensiilor care depăşesc 7.000 de lei.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri iniţiativa legislativă prin care nu mai pot fi eliberaţi condiţionat infractorii care comit următoarele infracţiuni: omor, omor calificat,  exploatarea cerşetoriei, folosirea unui minor în scop de cerşetorie, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, violul, agresiunea sexuală,  act sexual cu un minor, corupţia sexuală, tâlhăria calificată, tâlhăria urmată de moartea victimei.

Tot miercuri, Camera a adoptat impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%, decizie luată cu 307 voturi ”pentru”.

Astfel, se va aplica o cotă de impozitare de 10% pensiilor cuprinse între 2.000 şi 7.000 de lei şi de 85% celor care depăşesc această valoare. 

La sfârşitul lunii ianuarie, în urma unei şedinţe similare celei de joi, ICCJ a decis să sesizeze CCR în legătură cu eliminarea pensiilor speciale, preşedintele instituţiei afirmând atunci înrtr-o scrisoare deschisă că eliminarea pensiilor ”speciale” este tristă şi stupefiantă că Justiţia este tratată ca o Cenuşăreasă şi că pensiile magistraţilor nu sunt nici speciale şi nici nesimţite. Demersul ICCJ a fost susţinut şi de Consiliul Superior al Magistraturii. După ce legea a fost adoptată de Parlament,, mai multi magistraţi şi-au depus cereri de pensionare, pentru a beneficia de prevederile încă în vigoare refefitoare la pensii.  

În 6 mai, CCR a decis că legea care elimină pensiile speciale este neconstituţională, în ansamblul său. Curtea a constatat, între altele, că legea are un "caracter profund eterogen", vizând statute profesionale diferite şi funcţii de demnitate publică, tratate împreună.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.