Preşedintele Klaus Iohannis a discutat cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, despre Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi planul de redresare economică propus de Comisia Europeană. "Preşedintele Klaus Iohannis a insistat ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât şi pentru agricultură, mai ales în actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investiţiilor pe termen lung", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o convorbire telefonică cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în vederea pregătirii reuniunii Consiliului European care va avea loc vineri, 19 iunie, în format de videoconferinţă.

"Discuţia a vizat Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit şi Planul de redresare economică, propuse recent de către Comisia Europeană. Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat obiectivele principale ale României în procesul de negociere privind pachetul de propuneri al Comisiei Europene şi a subliniat că aceste propuneri reprezintă o bază bună de negociere, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanţiale din perioada post-criză COVID-19", arată sursa citată.

Totodată, şeful statului a evidenţiat necesitatea de a ajunge cât mai curând posibil la un acord final privind viitorul buget multianual al Uniunii pentru perioada 2021-2027. Acest buget ar trebui să fie substanţial, echilibrat şi capabil să răspundă nevoilor tuturor statelor membre.

"Preşedintele Klaus Iohannis a insistat ca alocările pentru România să fie cât mai consistente atât pentru politica de coeziune, cât şi pentru agricultură, mai ales în actualul context economic dificil, aceste politici fiind absolut necesare pentru stimularea investiţiilor pe termen lung. Preşedintele României a reiterat faptul că aceste politici, care şi-au dovedit viabilitatea şi importanţa, rămân relevante mai ales în situaţia actuală, fiind principalele instrumente în reducerea decalajelor de dezvoltare între statele membre ale Uniunii", menţionează Administraţia Prezidenţială.

Referitor la politica de coeziune, Klaus Iohannis a solicitat, de asemenea, o mai mare flexibilitate în absorbţia sumelor alocate acestei politici.

"Astfel, Preşedintele României a susţinutcreşterea transferurilor între diferitele fonduri, o concentrare adecvată nevoilor reale ale ţării noastre, menţinerea ratelor de co-finanţare şi pre-finanţare din actuala perioadă de programare 2014-2020, precum şi păstrarea actualei reguli de dezangajare a fondurilor europene de n+3 ani. Cu privire la Politica Agricolă Comună, Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru suplimentarea pentru Românei a alocărilor pentru dezvoltare rurală. În ceea ce priveşte plăţile directe, Preşedintele României a solicitat continuarea procesului de convergenţă externă a acestora, astfel încât sumele acordate fermierilor români din bugetul Uniunii să fie cât mai apropiate de cele din statele Europei de Vest", scrie în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat propunerea Comisiei Europene privind înfiinţarea unui program nou dedicat domeniului sănătăţii - EU4Health şi a insistat pentru asigurarea echilibrului geografic în ceea ce priveşte cadrul de implementare, subliniind că acest program trebuie privit într-o logică de cooperare şi incluziune.

Referitor la Planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, Iohannis a susţinut asigurarea unui acces rapid şi eficient la finanţare pentru toate statele membre, în vederea recuperării optime în urma crizei.

"Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru o pondere mai mare a componentei de granturi comparativ cu cea de împrumuturi în totalul sumelor alocate pentru redresarea economică. De asemenea, Preşedintele României s-a pronunţat pentru o perioadă cât mai lungă în ceea ce priveşte implementarea noului instrument de redresare economică, astfel încât sumele alocate statelor membre să poată fi absorbite integral şi eficient. Precizăm că, în actuala perioadă de programare 2014-2020, România beneficiază de fonduri din bugetul Uniunii Europene în valoare de circa 45,6 miliarde de euro (în preţuri 2018), iar Preşedintele Klaus Iohannis face toate demersurile la nivel european, alături de Guvern, ca ţara noastră să obţină fonduri semnificativ mai mari în următorul exerciţiu financiar 2021-2027. Toate aceste fonduri vor putea fi accesate pentru proiectele destinate dezvoltării României în beneficiul cetăţenilor", mai arată sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.