NATO cere Uniunii Europene să coopereze cu Statele Unite împotriva provocării geopolitice pe care o reprezintă ascensiunea militară a Chinei, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alianţa Nord-Atlantică avertizează Occidentul să nu ignore ascensiunea puterii Chinei.

Ascensiunea economică şi militară a Beijingului schimbă raporturile de forţe pe scena internaţională.

Jens Stoltenberg consideră că europenii şi americanii este necesar să coopereze în acest probleme.

Beijingul va deveni în curând prima putere mondială, avertizează Jens Stoltenberg.

China deţine deja al doilea cel mai important buget al Apărării din lume.

”China investeşte masiv în capacităţile militare cu rază lungă, rachete care pot atinge toţi aliaţii NATO în Europa şi îşi modernizează forţele nucleare”, subliniază secretarul general al NATO.

În această perspectivă, miniştrii Apărării ai celor 27 de state membre UE au evocat luni relaţiile transatlantice cu omologul lor american.

Este vorba despre o concentrare ”asupra provocării reprezentate de o atitudine mai afirmată a Chinei la scară mondială”, explică Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă şi Securitate Josep Borrell.

Tensiuni tot mai puternice între Statele Unite şi China împing Europa să-şi reconsidere politica Apărării şi acţiunea diplomatică.

PREGĂTIRI ÎN VEDEREA UNUI EVENTUAL AL DOILEA VAL AL PANDEMIEI COVID-19

Pe de altă parte, NATO se pregăteşte în vederea unui eventual al doilea val al pandemiei covid-19 şi urmează să constituie stocuri de echipamente şi material medical pentru a-l înfrunta, a anunţat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg, relatează AFP.

”Ne pregătim de un eventual al doilea val”, a anunţat Stoltenberg marţi, într-o conferinţă de presă prin videoconferinţă, înaintea reuniunii de miercuri a miniştrilor Aprării din NATO.

Un plan operaţional în acest sens urmează să fie supus aprobării miniştrilor în cadrul reuniunii.

Planul prevede constituirea unor stocuri de echipamente de protecţie individuală şi de alte materiale care să poată fi distribuite rapid în caz de nevoie, a precizat secretarul general.

Un fond special, în valoare de milioane de euro, urmează să fie creat în vederea achiziţionării unor furnituri medicale şi plătirii transportului medicilorşi pacienţilor în caz de nevoie, a anunţat Stoltenberg.

Aceste măsuri ”ne vor permite o reacţie mai rapidă în cazul unui eventual al doilea val al pandemiei (covid-19), pentru ca ajutorul esenţial să sosească la locul şi momentul potrivit”, a subliniat el.

Forţele armate din 30 de state membe NATO au contribuit la ajutorarea serviciilor de sănătate în lupta împotriva răspândirii pandemiei noului coronavirus şi tratării unor bolnavi în spitale de campanie montate în vederea unei consolidări a structurilor spitaliceşti.

NATO a coordonat peste 350 de zboruri militare în vederea trimiterii unor echipamente şi transportării unor bolnavi evacuaţi către spitale din alte ţări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.