Dexametazona - un medicament ieftin şi larg disponibil - poate salva viaţa pacienţilor grav bolnavi de covid-19, iar acest tratament cu steroizi în doză mică reprezintă un progres major în lupta împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2, anunţă marţi experţi britanici, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dexametazona a redus riscul morţii cu o treime la pacienţii ”ventilaţi” şi cu o cincime a celor cărora li se administrează oxigen.

Medicamentul a fost inclus în cel mai mare test clinic cu medicamente existente în vederea găsirii unui tratament împotriva covid-19.

Cercetătorii estimează că, dacă medicamentul ar fi fost disponibil în Regatul Unit de la începutul epidemiei covid-19, ar fi salvat până la 5.000 de vieţi.

Având în vedere faptul că este ieftin, el poate fi folosit în ţări sărace, afectate de pandemie, comentează BBC.

Aproximativ 19 din 20 de pacienţi bolnavi de covid-19 se simt mai bine fără să fie spitalizaţi. Dintre cei internaţi, majoritatea prezintă o ameliorare, însă unii pot avea nevoie de oxigen sau ventilare mecanică. Este vorba despre pacienţi cu risc mare, pe care dexametazona pare să-i ajute.

Medicamentul este folosit deja în vederea reducerii inflamaţiei într-o serie de alte afecţiuni şi pare să ajute la oprirea unora dintre problemele care apar după ce sistemul imunitar este suprasolicitat încercând să lupte împotriva noului coronavirus.

Această reacţie excesivă a organismului se numeşte şoc citokinic şi poate provoca moartea.

În cadrul testului, coordonat de o echipă de la universitatea Oxford, unui număr de aproximativ 2.000 de pacienţi spitalizaţi li s-a administrat dexametazonă, iar reacţia le-a fost comparată cu a unui grup de control de 4.000 de bolnavi, cărora nu li s-a administrat medicamentul.

În cazul pacienţilor conectaţi la ”ventilatoare”, riscul de a muri a scăzut de la 40% la 28%, iar în cazul celor care au nevoie de oxigen a scăzut de la 25% la 20%.

”Acesta este singurul medicament care a redus mortalitatea până acum şi o reduce semnificativ. Este un progres major”, a subliniat cercetătorul-şef profesorul Peter Horby.

Cercetătorul principal profesorul Martin Landray declară că la fiecare opt pacienţi care au nevoie de ”ventilator” pe care-i tratezi, poţi salva unul.

La pacienţii care au nevoie de oxigen, medicamentul salvează o viaţă din 20-25.

”Există un beneficiu clar, clar. Tratamentul cu dexametazonă durează zece zile şi costă aproximativ cinci lire sterline (27,10 lei) de pacient. Esenţial, costă 35 de lire stermine (189,71 lei) să salvezi o viaţă. Acest medicament este disponibil la nivel global”, declară el.

Prof. Landray recomandă ca, în cazul în care este necesar, medicamentul să fie administrat fără întârziere pacienţilor spitalizaţi.

El îndeamnă populaţia să nu se ducă să-l cumpere pentru acasă.

Dexametazona pare să nu ajute bolnavi de covid-19 cu simptome mai uşoare - bolnavi care nu au nevoie de aistenţă pentru a respira.

Testul Recovery a fost lansat în martie şi include medicamentul împotriva malariei hidroxiclorochina, abandonat în urma unor îngrijorări cu privire la faptul că creşte numărul morţilor şi al problemelor cardiace.

Alt medicament - redemsivir, un tratament antiviral care pare să scurteze perioada de recuperare a bolnavilor cu covid-19 - este deja disponibil prin intermediul Sistemului Naţional britanic de Sănătate (NHS).

Primul medicament care reduce în mod dovedit morţile din cauza covid-19 nu este un medicament nou şi scump, ci un steroid vechi şi ieftin, comentează Fergus Walsh de la BBC.

Acest lucru merită să fie sărbătorit, pentru că pacienţii din întreaga lume pot benficia imediat de el, apreciază el, adăugând că acesta este motivul pentru care rezultatele acestui studiu s-au preciptat - deoarece implicaţiile la nivel global sunt uriaşe.

Dexametazona a fost folosită de la începutul anilor '60 în tratarea unui evantai mare de afecţiuni, precum poliartrita reumatoidă şi astmul.

Jumătate dintre pacienţii cu covid-19 care au nevoie ”ventilator” nu supravieţuiesc. O reducere cu o treime a acestui rusc ar avea un impact uriaş.

Medicamentul se administează intrvenos la terapie intensivă, iar sub formă de tablete pacienţilor mai puţin bolnavi.

Singurul celălalt medicament care s-a dovedit eficient la pacienţi cu covid-19 este redemsivir, un tratament antiviral folosit împotriva Ebola.

S-a dovedit că acesta reduce durata simptomelor covid-19 de la 15 la 11 zile, însă nu există suficiente probe cu privire la reducerea mortalităţii.

Spre deosebire de dexametazonă, redemsivir este un medicament nou, aprovizionarea este limitată, iar preţul nu i-a fost anunţat încă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.