Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, îndeamnă la ”unitatea” şi ”rezistenţa” palestiniene împotriva proiectului israelian de anexare a unor părţi ale Cisiordaniei ocupate prevăzut de planul de pace al lui Donald Trump în conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Îndemnăm la respingerea proiectului de anexare prin rezistenţă sub toate formele (...) şi ne îndemnăm poporul să transforme această încercare în oportunitate, pentru a repune proiectul palestinan pe şine”, a îndemnat luni, într-o conferinţă de presă la Gaza, un oficial de rang înalt din cadrul Hamas, Salah al-Bardawil.

”Este datoria fiecărui cetăţean liber palestinian să se ridice împotriva acestei agresiuni flagrante pe teritoriul nostru”, a subliniat el, îndemnând la ”unitatea clasei politice” palestiniene împotriva planului preşedintelui american Donald Trump de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

La câteva ore după apelul Hamas, Israelul a fost ţinta unui tir de rachetă - primul de o lună, a anunţat armata israeliană într-un comunicat, fără să ofere detalii.

Israelul urmează să-şi prezinte începând de la 1 iulie strategia în vederea punerii în aplicare a planului administraţiei Trump în Orientul Mijlociu, care prevede anexarea de către israel a coloniilor israeliene şi Văii Iordanului în Cisiordania ocupată.

Palestinienii - atât din cadrul Hamas, cât şi din cadrul Fatah a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas - au respins planul american, care propune totodată înfiinţarea unui stat palestinian pe un teritoriu fragmentat şi redus şi fără capitala la Ierusalimul de Est, aşa cum vor palestinienii.

Partidele Hamas şi Fatah se află la cuţite după ce mişcarea islamistă a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în 2007, în urma unui cvasi-război civil, la un an după ce a obţinut o victorie în alegerile legislative. De atunci, toate eforturile în vederea unei reconcilieri au eşuat.

”Nu există loc pentru un monopol, excludere sau dominaţie în leadershipul palestinian”, a subliniat Salah al-Bardawil, îndemnând la o întâlnire, în curând, cu Organizaţia Eliberării Plaestinei (OLP), din care fac parte numeroase facţiuni, dar nu şi Hamas.

Două milioane de palestinieni trăiesc în Fâşia Gaza, o enclavă sărăcită de o blocadă israeliană şi situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană.

În Cisiordania ocupată, unde guvernează Autoritatea Palestiniană a lui Mahmoud Abbas, trăiesc 2,7 milioane de palestinieni, uneori conflictual, cu cei 450.000 de colonişti israelieni aflaţi printre ei.

Baloane incendiare au fost lansate săptămâna trecută din Fâşia Gaza către Israel. Aceste acţiuni nu aveau legătură cu proiectul de anexare a unor părţiale Cisiordaniei ocupate, ci vizau să oblige Israelul să lase să treacă în Fâşia Gaza un ajutor monetar din Qatar, potrivit unor surse locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.