Coreea de Nord şi-a distrus, într-o explozie, sediul Biroului de Legătură cu Coreea de Sud, situat la Kaesong, la frontiera intercoreeană, anunţă oficiali sud-coreeni, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Explozia a avut loc la câteva ore după ce Phenianul a reiterat ameninţări cu acţiuni militare împotriva Sudului.

Instalaţia a fost renovată şi deschisă în 2018, pentru ca cele doiă ţări să poată comunica.

Biroul era gol din ianuarie, în urma impunerii unor restricţii împotriva noului coronavirus.

Tensiunile dintre cele două Corei au crescut în ultimele săptămâni, alimentate de trimiterea unor manifeste peste frontieră de către activişti transfugi.

Sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a ameninţat, într-un comunicat, în weekend, să demoleze biroul, într-o ”scenă tragică”.

Biroul a fost deschis în urma unui summit între Kim şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

O explozie la Biroul de Legătură a avut loc la ora locală 14.49 (8.49, ora României), a anunţat Ministerul sud-coreean al Unificării.

”Distrugerea violentă a sediului Biroului de Legătură, la Kaesong, este o lovitură simbolică aplicată reconcilierii şi cooperării intercoreene”, apreciază un profesor de la Universitatea Ewha din Seul, Leif-Eric Easley.

”Este dificil să vedem cum poate un asemenea comportament poate ajuta regimul lui Kim să obţină ceea ce vrea de la lume, însă este clar că asemenea imagini vor fi folosite în propaganda internă”, apreciază el.

Cele două Corei se află tehnic în război, în contextul în care Războiul Coreei (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.