Americano-britanicul Paul Whelan a fost condamnat luni de către un tribunal de la Moscova la 16 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în Rusia, în favoarea Statelor Unite, un dosar care afectează relaţiile ruso-americane, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Judecătorul a precizat că fostul puşcaş marin, în vârstă de 50 de ani, urmează să-şi ispăşească pedeapsa ”în regim sever”.

Prezent la şedinţă, Paul Whelan a anunţat imediat că va face apel şi a denunţat ”un simulacru de proces”, potrivit unor jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

El a pledat nevinovat, iar avocaţii urmează să facă apel împotriva acestei hotărâri în termenul legal de zece zile, relatează Reuters.

Procurorii au cerut luna trecută să fie condamnat la cel puţin 18 ani de închisoare, într-o închisoare de înaltă securitate.

Paul Whelan - care deţine paşapoarte american, britanic, canadian şi irlandez - a fost arestat la 28 decembrie 2018, într-o cameră de hotel, la Moscova, de către agenţi din cadrul serviciilor ruse de securitate FSB.

Un dispozitiv de stocare de date de tip USB cu informaţii clasificate a fost descoperit în camera sa de hotel.

Paul Whelan afirmă că a fost prin într-o capcană. Acest USB i-a fost dat de către o cunoştinţă rusă şi, credea el, conţinea forografii dintr-o vacanţă pe care au petrecut-o împreună.

Diplomaţi americani au reclamat în mai multe rânduri eliberarea sa, apreciind că dosarul este gol.

Ambasadorul Statelor unite în Rusia John Sullivan a avertizat, după pronunţarea condămării, că rezultatul avcestui proces va dăuna relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia.

Procesul, care a început la 23 martie, a avut loc cu uşile închise, din cauza caracterului sensibil al informaţiilor din dosar.

Ambasadorul Sullivan a denunţat un ”proces secret” şi o ”parodie de justiţie”.

”O procedură ascunsă în spatele uşilor închise nu are nicio legitimitate. Ea nu este nici transparentă, nici echitabilă, nici imparţială”, declara el la 25 mai, după ce procurorii au prezentat rechizitoriul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.