Liderii UE speră să profite de o videoconferinţă, luni, cu premierul britanic Boris Johnson, pentru a da un nou impuls negocierilor viitoarei relaţii după Brexit, aflate în impas, dar al căror calendar urmează să se accelereze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Scopul este să se dea un pic mai multă vizibilitate politică negocierilor, pentru că noul coronavirus a invadat tot spaţiul”, declară a sursă europeană înaintea acestei întâlniri, prevăzute la ora 12.30 GMT (15.30, ora României).

Este pentru prima oară după plecarea Regatului Unit din UE, la 31 ianuarie, când Boris Johnson se implică personal în negocieri.

UE urmează să fie reprezentată de către preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi Parlamentului European (PE) Davoid Sassoli. Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier participă la reuniune.

Această întâlnire era prevpzută de mult timp - încă înainte de începerea negocierilor -, iar negociatorii şi-au dat întâlnire în iunie pentru ”a face bilanţul” şi a hotărî cu privire la prelungire sau nu a perioadei de tranziţie - până la 31 decembrie -, în care britanicii continuă să aplice reglementările europene, ceea ce ar lăsa mai mult timp de negociere.

Situaţia - după patru runde de negocieri începând din martie - este simplu de rezumat: britanicii şi europenii s-au cramponat pe poziţii ireconciliabile, împiedicând orice avansare.

”Nu am ajuns nicăieri!”, rezumă un oficial european de rang înalt.

În ceea ce priveşte perioada de tranziţie, Regatul Unit a închis subiectul vineri, notificându-şi ”în mod oficial”UE refuzul de a prelungi tranziţia - aşa cum repetă neîncetat de luni de zile.

Astfel, mai puţin în cazul unei lovituri de teatru imprevizibile din partea lui Boris Johnson, această ”conferinţă la nivel înalt” - numele său oficial - ar urma mai ales să servească la constatarea dificultăţilor, dar şi la reiterarea voinţei comune de a evita un ”no deal”, catastrofal pentru economiile deja afectate din plin de pandemia covid-19.

”NAŢIONALIŞTI, POPULIŞTI”

”Aceasta este o reuniune obligatorie, un punct de etapă”, care ”va avea un rol de impulsionare politică care să le permită negociatorilor să se deblocheze. Sau nu”, declară o sursă apropiată întâlnirii.

Londra şi Bruxellesul au convenit deja, înainte de reuniune, să accelereze negocierile. Calendarul din iulie este plin, cu întâlniri în fiecare săptămână, când la Bruxelles, când la Londra, mare parte în comitet restrâns, în vederea unei avansări în dosarele cele mai conflictuale.

Între ele se află garanţii cu privire la o concurenţă echitabilă în domeniul fiscal sau al mediului - "level playing field" -, cerute de UE, care se teme de apariţia unei economii dereglementate la poarta sa. Dar şi rezolvarea diferendelor între cele două părţi su problema explozivă a pescuitului.

Este vorba despre tot atâtea problematici de soluţionat până la 31 octombrie, data-limită stabilită de către Michel barnier, pentru a lăsa timp Celor 27 de state membre şi Regatului Unit să ratifice un eventual acord, care să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021.

În lipsa unui compromis, doar reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) - cu taxele lor vamale mari şi controalele vamale se vor aplica relaţiilor comerciale între foştii parteneri.

Această perspectivă nemulţumeşte mai ales organizaţia patronală europeană Business Europe, ”extrem de îngrijorată” de situaţia negocierilor.

Însă eurodeputatul belgian Philippe Lamberts, membru al Grupului de Coordonare privind Brexitul în Parlamentul European (PE), ”europenii fac o eroare de analiză” crezând că se va impune de la sine un compromis de la sine împotriva riscului economic.

Susţinătorii Brexitului sunt ”naţionalişti, populişti”, a apreciat liderul grupului Verzilor (ecologişti) la RTBF în weekend.

”Sunt nişte oameni pentru care criteriul economic nu este citeriul determinant”, a subliniat el.

Guvernul britanic a anunţat, cu toate acestea, vineri, că, indiferent dacă se ajunge la un acord sau nu, controlele vamale ale bunurilor provenind din UE nu vor fi reintroduse brutal, ci în etape, în primele şase luni din 2021.

Este vorba despre un anunţ neaşteptat, menit să nu penalizeze întreprinderile din ţară, care sunt deja victime ale impactului noului coronavirus.

”Londra este incapabilă să se răzgândească”, comentează sursa apropiată reuniunii, care vede în acest lucru ”mărturisirea faptului că nu ei nu sunt pregătiţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.