Generalul de brigadă Cristian Dan este noul comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, ceremonia de preluare a comenzii având loc, vineri, în prezenţa şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale, evenimentul a avut loc la sediul HQ MND-SE din Bucureşti. Generalul de brigadă Cristian Dan a preluat funcţia de la generalul de brigadă bulgar Plamen Yordanov, aflat la comanda diviziei din martie 2020.

Generalul de brigadă Cristian Dan a îndeplinit, din august 2017, funcţia de comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est. La 1 decembrie 2018, a fost promovat la gradul de general de brigadă, an în care, în calitate de comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, a condus Exerciţiul Multinaţional SCORPIONS FURY 2018, exerciţiu de certificare al comandamentului NATO.

Cristian Dan este veteran al teatrelor de operaţii, cu misiuni executate în Irak (2004) şi Afganistan (2010 şi 2013 – comandant al Batalionului 2 Manevră). În anul 2015, obţine titlul de Master în studii strategice după absolvirea Colegiului de Război al Armatei SUA din Carlisle, Pennsylvania.

Pentru merite deosebite, generalul de brigadă Dan a fost decorat, printre altele, cu Ordinul Naţional „Virtutea Militară” în grad de ofiţer şi medalia NATO-Non article 5 pentru operaţia ISAF.

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) este o structură NATO, activată de către Consiliul Nord Atlantic (NAC) şi care se află sub comanda operaţională (OPCOM) a Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).

Ca urmare a deciziei NAC, HQ MND-SE se bucură de statutul unui comandament militar internaţional NATO în conformitate cu Protocolul de la Paris şi acordurile suplimentare între ţările NATO şi Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.