Rachetele de croazieră folosite în atacuri vizând infrastructuri petroliere şi un aeroport internaţional în Arabia Saudită, anul trecut, sunt de ”origine iraniană”, a informat secretarul general al ONU Antonio Guterres Consiliul de Securitate al ONU, într-un raport pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat că mai multe elemente obţinute de către Statele Unite în urma unor confiscări de armament şi material în noiembrie 2019 şi februarie 2020 sunt, de asemenea, de ”origine iraniană”.

Guterres raportează de două ori pe an, în Consiliul de Securitate al ONU, cu privire la respectarea embargoului armamentulului impus Iranului şi la alte restricţii impuse Teheranului în baza Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

El a precizat că ONU a examinat fragmente din armament folosit în atacuri vizând infrastructuri petroliere aparţinând grupului petrolier Aramco, în mai şi septembrie 2019, şi Aeroportul Internaţional Abha, în iunie.

Unele elemente prezentau trăsături de fabricaţie similare celor produse de către o entitate comercială din Iran, iar altele au fost livrate Iranului în perioada februarie 2016-aprilie 2018, a precizat Guterres.

Secretarul general al ONU a subliniat că în acest fel ar fi putut fi încălcate rezoluţii ONU adoptate în 2015 de către Consiliul de Securitate.

Misiunea iraniană la ONU nu a făcut imediat vreun comentariu cu privire la aceste acuzaţii.

Washingtonul execită presiuni asupra celor 15 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU să prelungească embargoul asupra armamentului impus Iranului.

Acest embargo urmează să expire în octombrie.

Rusia şi China, care au drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, au anunţat deja că se opun unei prelungiri a acestui embargo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.