Donald Trump apără forţele de ordine şi se echivează încă o dată de la dezbaterea în centrul căreia se află rasismul şi violenţele poliţiştilor, în contextul în care reacţia îi era foarte aşteptată într-o Americă zdruncinată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

De la începutul manifestaţiilor, preşedintele american face elogiul ”legii şi ordinii”, însă rămâne foarte discret cu privire la indignarea şi furia care au cuprins milioane de americani după moartea lui George Floyd sub genunchiul unui poliţist alb.

Într-o vizită la Dallas, el a evocat, fără să intre în detalii, un decret aflat în lucru în vederea ”încurajării” poliţiştilor să dea dovadă de mai mult profesionalism. Însă el le-a luat mai ales apărarea poliţiştilor, subliniind necesitatea de a avea o poliţie ”mai puternică”.

”Există mere stricate oriunde te-ai duce. Şi pot să vă spun că nu sunt multe în poliţie”, a declarat el, revendicându-şi din nou formula controversată cu privire la necesitatea ”dominării străzilor”.

”Noi dominăm străzile cu compasiune”, a dat el asigurări.

Miliardarul republican a avertizat de asemenea împotriva a ceea ce el consideră generalizări abuzive.

”Trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva intoleranţei şi prejudecăţilor oriunde s-ar afla, însă nu vom face progrese şi nu ne vom vindeca rănile catalogând greşit zeci de milioane de americani oneşti rasişti sau intoleranţi”, a spus el.

Washingtonul aşteaptă de mai multe zile o iniţiativă prezidenţială puternică, de exemplu un discurs solemn care să abordeze problema discriminărilor rasiale care zdruncină prima putere mondială. Însă fostul om de afaceri nu a făcut acest lucru.

Donald Trump a păstrat tăcerea marţi, la funeraliile lui George Floyd, la Houston, unde rivalul său democrat Joe Biden s-a exprimat pe un ton foarte personal, într-un video.

Înainte de această deplasare în Texas, Joe Biden a deplâns faptul că preşedintele ”evită orice discuţie de fond despre rasismul sistemic şi brutalităţile poliţiei” şi nu oferă niciun moment ”un mesajde vindecare a unei ţări în doliu”.

În toată ţara se multiplică dezbateri în favoarea unei schimbări profunde a culturii din rândul poliţiei americane.

”VĂ ROG, ASCULTAŢI”

”Vă rog, ascultaţi apelurile din stradă”, a lansat miercuri, în Congres, Philonise Floyd, fratele lui George, care i-a implorat pe aleşi să adopte reforme semnificative.

"Justice and Policing Act", un proiect de lege susţinut de peste 200 de aleşi în esenţă democraţi, vizează să înfiinţeze un registru naţional al poliţiştilor care comit infracţiuni, să faciliteze proceduri judiciare împotriva agenţilor şi să regândească recrutarea şi formarea poliţiştilor.

Însă soarta acestui text în Senat, majoritar republican, este foarte incertă.

La această masă rotundă, preşedintele american a evocat de asemenea alegerile de la 3 noiembrie şi victoria sa din 2016, pe care o evocă regulat.

Rămas în urmă în sondaje, locatarul Casei Albe a anunţat miercuri o serie de mitinguri de campanie în Oklahoma, Florida, Arizona şi North Carolina.

Alegerea Tulsei, în Oklahoma, ca loc al primului său miting, vineri, la 19 iunie, a provocat, în contextul actual, reacţii puternice.

Acest oraş a fost teatrul, în 1921, al unor revolte rasiale violente, în care până la 300 de afroamericani au fost ucişi, potrivit istoricilor.

Potrivit unei medii a sondajelor - stabilită de site-ul FiveThirtyEight -, proporţia americanilor care au o părere favorabilă cu privire la Donald Trump se află într-o scădere constantă de trei săptămâni. Ea ar fi scăzut în prezent la 41,1% de la 44,1% la 15 mai.

Scrutinul este încă departe, afirmă Geoffrey Skelley, un analist de la acest site, iar republicanul poate spera la o ”revenire”.

Însă cu cât cota sa de popularitate rămâne mai aproape de pragul de 40%, cu atât este mai dificil să ne imaginăm cum va putea atrage suficiente voturi pentrua fi reales”, apreciază el.

Pentru moment, Donald Trump ţinteşte simboluri faţă de care este deosebit de sensibilă partea cea mai conservatoare a electoratului său.

El s-a opus, astfel, în mod categoric, ideii de a schimba numele unor baze militare care poartă nume ale unor generali confederaţi, o idee cu privire la discutarea căreia Pentagonul s-a declarat deschis.

Aceasta nu este prima oară când Donald Trump se plasează de această parte în acest subiect sensibil în Statele Unite, unde unii văd în omagierea unor sudişti - care erau în favoarea scalviei - sărbătorirea unui trecut rasist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.