Comisia Europeană solicită un mandat din partea ţărilor UE pentru a cumpăra în avans vaccinuri candidate promiţătoare pentru Covid-19 de la companii farmaceutice, atât timp cât nu sunt produse doar în Statele Unite, au spus oficiali citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Executivul UE doreşte să plătească pentru până la şase potenţiale vaccinuri, în cazul în care producătorii se vor angaja să furnizeze doze atunci când şi dacă vor deveni disponibile.

Comisia va solicita miniştrilor pentru sănătate ai statelor UE, în cadrul unei reuniuni prin video conferinţă care va avea loc vineri, să sprijine planul care a fost conceput rapid, deoarece blocul european se teme că nu va avea acces la suficiente doze în cazul în care va fi dezvoltat un vaccin.

Toate vaccinurile din studiile clinice din acest an sunt, în principiu, eligibile pentru achiziţii în avans, dar nu şi cele care sunt produse exclusiv în Statele Unite, deoarece Washingtonul a semnalat că nu va permite vânzările în străinătate înainte de satisfacerea propriilor nevoi, au declarat oficialii UE.

Aprovizionarea de la producători cu capacităţi de producţie doar în Statele Unite nu este o opţiune pentru noi”, a spus un oficial al Comisiei, care a adăugat că acest lucru nu ar garanta că dozele vor fi disponibile pentru populaţia UE.

Producătorii de medicamente AstraZeneca şi GlaxoSmithKline, din Marea Britanie, grupul francez Sanofi şi companiile americane Pfizer, Novavax, Johnson & Johnson şi Moderna se numără printre companiile care încearcă să dezvolte vaccinuri.

Oficialul Comisiei a spus că firmele americane cu centre de producţie în Europa ar putea fi eligibile. Întrebat ce companii ar putea fi excluse din tranzacţiile cu UE, oficialul a apreciat că este prea devreme pentru a spune acest lucru.

Planul ar oferi garanţii financiare companiilor farmaceutice care se vor confrunta cu pierderi mari dacă vaccinurile lor nu vor avea succes.

”Plătim o parte semnificativă a investiţiei necesare în schimbul angajamentului producătorului farmaceutic de a ne oferi un vaccin atunci când va fi disponibil”, a declarat oficialul într-o conferinţă de presă.

Acordurile de achiziţie vor fi finanţate dintr-un fond de urgenţă al UE, care are în prezent un buget de 2,4 miliarde de euro (2,7 miliarde de dolari), au spus oficialii, confirmând rapoartele anterioare ale Reuters.

Guvernele UE, care negociază tranzacţii cu companii farmaceutice, ar putea oferi şi finanţare suplimentară, a spus oficialul. Nu este clar dacă planul are sprijinul statelor membre UE.

În cadrul planului, Comisia va propune, de asemenea, o relaxare temporară a cerinţelor aurorităţilor de reglementare pentru a dezvolta vaccinuri care conţin organisme modificate genetic (OMG), au spus oficialii, confirmând un raport anterior al Reuters.

Dacă miniştrii Sănătăţii vor aproba planul vineri, Comisia va face propuneri oficiale, săptămâna viitoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.