Angajat deja într-o ofensivă fără precedent împotriva CPI, Donald Trump a crescut tonul joi, anunţând sancţiuni economice cu scopul de a descuraja Curtea să ancheteze militari americani cu privire la implicarea lor în Războiul din Afganistan, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Preşedintele a autorizat sancţiuni economice împotriva unor oficiali de la Curte Penală Internaţională care vor lua parte în mod direct la orice efort de a ancheta cu privire la militari americani sau de a-i inculpa fără consimţământul Statelor Unite”, a anunţat într-un comunicat Casa Albă.

”Noi nu putem sta cu braţele încrucişate în timp ce băieţii noştri sunt ameninţaţi de un tribunal fals - şi nu o vom face”, a subliniat apoi şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care s-a afişat în faţa presei împreună cu colegii săi de la Apărare Mark Esper, Justiţie, Bill Barr şi consilierul preşedintelui în probleme de securitate naţională Robert O'Brien într-o adevărată demonstraţie de forţă mediatică.

Este vorba despre o ripostă directă faţă de hotărârea în apel a Curţii, cu sediul la Haga, în Olanda, de a autoriza deschiderea unei anchete cu privire la crime de război şi crime împotriva umanităţii în Afganistan, în pofida administraţiei Trump.

Mike Pompeo a denunţat la acel moment o hotărâre ”negândită”, cu atât mai mult cu cât ea intervenea ”la doar câteva zile” după semnarea unui acord istoric, la Doha, în Qatar, între Statele unite şi talibanii afgani.

Ancheta, cerută de către procurorul CPI Fatou Bensouda, vizează între altele atrocităţi care ar fi fost comise de către militari americani în ţara în care Statele Unite poartă don 2001 cel mai lung război din istoria lor.

Acuzaţii de tortură au fost formulate, de asemena, împotriva Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA).

”Acest atac împotriva CPI vizează să nege orice justiţie victimelor unor crime grave în Afganistan, în Israel sau în Palestina”, a deplâns Andrea Prasow de la ONG-ul Human Rights Watch (HRW).

”Ţările care susţin justiţia internaţională ar trebui să se opună în mod public acestei încercări flagrante de obstrucţionare”, a îndemnat ea.

”MANIPULĂRILE” MOSCOVEI

Judecători CPI au refuzat, într-un prim timp, să autorizeze această anchetă, după o primă ameninţare cu sancţiuni - fără precedent - a Washingtonului, care nu este membru al acestei jurisdicţii - spre deosebire de Kabul.

Preşedintele Trump a autorizat, de asemenea, joi, o prelungire a restricţionării vizelor magistraţilor CPI şi membrilor familiilor lor. Viza americană a procurorului Bensouda a fost revocată în urma primelor ameninţări cu sancţiuni ale Statelor Unite.

La acea vreme, CPI, însărcinată să judece crime de război şi crime împotriva umanităţii, a dat asigurări că este ”ataşată exercitării independente şi imparţiale a mandatului său” şi că ”acţionează în cadrul legal definit de Statutul de la Roma”.

Acest tratat a intrat în vigoare în 2002 şi a fost ratificat de peste 120 de ţări.

Casa Albă a amintit că a ”respins în mod repetat” încercările CPI de a-şi extinde competenţa la militari americani.

”Actele Curţii Penale Internaţionale constituie un atac la adresa drepturilor poporului american şi ameninţă să ne încalce suveranitatea naţională”, apreciază preşedinţia americană, denunţând în plus ”corupţia” ”la cel mai înalt nivel” a tribunalului de la Haga, mai ales în cadrul serivciilor procuraturii acesteia.

Opoziţia aprigă a Washingtnului vizează de asemenea anchete ”motivate politic” împotriva Israelului - care ar putea să facă obiectul unor investigaţii cu privire la crime de război în Cisiordania ocupată şi în Fâşia Gaza.

Dramatizând miza, ministrul Justiţiei Bill Barr a acuzat ”puteri străine ca Ruasia” de ”manipularea” CPI ”cu scopul de a-şi servi propriile interese”.

Consilierul Casei Albe în domeniul securităţii naţionale Robert O'Brien a denunţat faptul că aceste ”manipulări” străine vizează ”să încurejeze” în mod expres proceduri judiciare ale Curţii împotriva unor militari americani în Afganistan, într-o anchetă care a declanşat furia Statelor Unite.

”Statele Unite vor continua să recurgă la toate mijloacele necesare pentru a-şi proteja cetăţenii şi (a-i proteja) pe aliaţii noştri de inculpări nedrepte”, a avertizat Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.