Un angajat al Consulatului Statelor Unite la Istanbul, Metin Topuz, a fost condamnat joi la nouă ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat de ”ajutorarea unei grupări teroriste”, o hotărâre care riscă să tensioneze relaţiile Ankarei cu Washingtonul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Metin Topuz a fost condamnat la opt ani şi nouă luni de închisoare de către un tribunal din Istanbul, potrivit agenţiei turce de presă de stat Anadolu.

El era acuzat de faptul că a ajutat organizaţia predicatorului turc Fethullah Gülen - oaia neagră a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care-l acuză de faptul că a orchestrat lovitura de stat eşuată din 2016.

Fethullah Gülen respinge orice implicare în aceste evenimente.

Potrivit agenţiei turce de presă DHA, tribunalul de la Istanbul a dispuse totodată menţinerea în detenţie a lui Metin Topuz.

Procesul lui Metin Topuz a afectat relaţiile Turciei cu Statele Unite în ultimii ani.

Însărcinat la Consulatul Statelor Unite cu legătura între autorităţile americane şi Brigada de luptă împotriva traficului de stupefiante din cadrul poliţiei turce, Metin Topuz a fost arestat în octombrie 2017 şi menţinut, de atunci, în detenţie provizorie.

El a fost acuzat de spionaj şi apartenenţă la mişcarea lui Fethullah Gülen.

Procuratura a abandonat, în martie, primul cap de acuzare şi a cerut ca Metin Topuz  să fie condamnat la15 ani de închisoare.

Metin Topuz a respins întotdeauna acuzaţiile şi a subliniat că aceste contacte pe care le-ar fi putut avea cu persoane pe care autorităţile turce le prezintă drept susţinători ai lui Fethullah Gülen făceau parte din activitatea sa şi că nu făcea decât ”să se supună ordinelor” superiorilor săi ierarhici de la consulat.

Condamnarea sa intervine în contextul în care Turcia încearcă să-şi repare relaţiile cu Statele Unite, puternic degradate din 2016, din cauza unor divergenţe în dosarul sirian şi a arestării mai multor angajaţi ai unor consulate americane, între care şi Metin Topuz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.