Liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell i-a încredinţat lui Tim Scott - unicul senator republican de culoare din Congres - coordonarea unui grup de reflecţie cu privire la o reformă a poliţiei, în urma mişcării de protest faţă de rasism, violenţele poliţiei şi inegalităţile rasiale provocate de asfixierea lui George Floyd de către poliţistul alb Derek Chauvin, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că cea mai bună modalitate ca republicanii din Senat să meargă înainte este să-l asculte pe unul de-ai noştri, care a avut aceste experienţe”, a a anunţat în faţa presei Mitch McConnell, subliniind asupra îndelungatei lupte în favoare egalităţii rasiale şi vieţii lui Tim Scott ca afroamerican.

Imaginile arestării lui George Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, la Minneapolis, la 25 mai, au provocat un val de furie împotriva poliţiei, acuzată de rasism şi de brutalitate faţă de comunitatea afroamericană.

Floyd a murit după ce pliţistul alb Derek Chauvin l-a ţinut la pâmânt, cu genunchiul pe gât, timp de aproape nouă minute.

În tabăra republicană, Tim Scott a fost unul dintre primii care au reacţionat. El scria pe twitter, în urmă cu două săptămâni, că ”darea afară a ofiţerilor (din poliţie) care l-au ucis pe #GeorgeFloyd este primul pas. Aldoilea? Arestaţi-i”.

El a preluat hashtagul #NuPotRespira, ultimele cuvinte ale lui Floyd, afişate la manifstaţii în Statele Unite şi în lume.

Tim Scott a povestit că a fost arestat şi interogat de poliţie, în pofida statututlui său de senator.

El a insistat marţi asupra unei decizii rapide şi închiderii subiectului.

”Cred că este important ca această ţară să ia o poziţie şi o poziţie foarte puternică şi să spună «ascultăm, auzim şi reacţionăm»”, a declarat el presei, apreciind că alegerea nu este ”binară” între a susţine poliţia şi minorităţile.

Un apropiat al curentului conservator, Tim Scott a refuzat să intre în grupul de culoare, care reprezintă comunitatea afroamericană, şi a salutat recent bilanţul preşedintelui Donald Trump în probleme rasiale.

Tim Scott a lucrat însă cu senatoarea democrată din California Kamala Harris şi cu senatorul din New Jersey Cory Booker la un proiect democrat de lege în lupta împotriva violenţelor poliţiei şi discriminărilor rasiale în Statele Unite, prezentat marţi.

El s-a declarat optimist în privinţa şanselor unui acord între republicani, democraţi şi Casa Albă, pentru ca acest proiect să devină lege.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.