Marea Britanie vrea o relaţie comercială cu Uniunea Eiropeană prea apropiată de cea a statelor membre UE, ceea ce Cei 27 nu pot accepta, afirmă negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Adevărul este că, în numeroase domenii, Marea Britanie cere mult mai mult de la UE decât Canada, Japonia sau alţi parteneri (comerciali)”, a declarat miercuri, la un forum la Bruxelles, diplomatul francez.

”În numeroase domenii, ea înceracă să păstreze beneficiile (aferente statutului de) stat membru, fără obligaţiile care decurg” din acest statut, a subliniat Barnier.

”Asta înseamnă să alegi à la carte elementele cele mai avantajoase ale pieţei comune, fără obligaţiile aferente (...). Nu putem autoriza şi nu vom autoriza această alegere à la carte”, a subliniat el.

Regatul Unit a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, însă se supune în continuare reglementărilor europene pe perioada tranziţiei, până la sfârşitul acestui an, până când cele două părţi negociază relaţia viitoare într-o încercare de a evita un ”salt în gol” al unui Brexit brutal.

Aceste negocieri ar urma să se încheie în octombrie, adică peste patru luni, însă ele nu au înregistrat vreun progres semnificativ până în prezent. O ultimă rundă de negocieri a avut loc săptămâna trecută.

O următoare întâlnire între cele două echipe de negociatori este prevăzută vineri, înainte ca premierul britanic Boris Johnson să se întâlnească, luna aceasta, cu preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.