Actorul Eddie Redmayne, starul seriei filmelor „Fantastic Beasts”, bazată pe scrierile lui J.K. Rowling, a declarat că este în dezacord cu afirmaţiile făcute de autoare referitor la persoanele transsexuale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Redmayne, care a primit o nominalizare la Oscar pentru rolul unei femei transgender în „The Danish Girl” (2015), a declarat pentru Variety: „Respectul pentru oamenii transgender rămâne o chestiune culturală esenţială şi, de-a lungul anilor, am încercat constant să mă educ. Este un proces în desfăşurare”.

„Din punctul cuiva care a lucrat şi cu J.K. Rowling şi cu membri ai comunităţii trans, vreau să fie foarte clar unde mă poziţionez. Contrazic comentariile lui Jo. Femeile trans sunt femei, bărbaţii trans sunt bărbaţi şi identităţile non-binare sunt valide. Nu aş vrea vreodată să vorbesc în numele comunităţii, dar ştiu că prietenii şi colegii mei dragi transgender sunt sătui de această constantă punere sub semnul întrebării a identităţilor lor, care prea des rezultă în violenţă şi abuz. Ei vor doar să îşi trăiască vieţile în pace şi este timpul să îi lăsăm să facă asta”, a mai spus actorul.

Rowling, creatoarea „Harry Potter” şi „Fantastic Beasts”, seria spinoff, a publicat sâmbătă mai multe mesaje pe Twitter în care a susţinut că discuţia despre identitatea de gen invalidează sexul biologic.

Comentariile ei au fost criticate de numeroşi internauţi, iar organizaţia GLAAD a precizat că autoarea s-a alăturat unei ideologii care „cu bună ştiinţă denaturează fapte despre identitatea genului şi despre oamenii trans”.

Marţi, actorul Daniel Radcliffe, protagonistul filmelor din seria „Harry Potter”, a criticat, într-un eseu publicat pe site-ul The Trevor Project, remarcile făcute de scriitoare.

„Femeile transgender sunt femei. Orice declaraţie contrară şterge identitatea şi demnitatea persoanelor transgender şi este impotriva oricărui sfat dat de asociaţiile specializate care au competenţe privind subiectul mai mult decât Jo sau decât mine”, a scris el.

Un reprezentant al GLAAD a precizat că „studiourile, reţelele şi brandurile afiliate cu J.K. Rowling datorează angajaţilor şi consumatorilor transgender o replică la comentariile eronate şi jignitoare”.

Rowling a mai fost implicată într-o controversă pe aceeaşi temă în luna decembrie a anului trecut, când şi-a arătat sprijinul faţă de o cercetătoare care a publicat online mai multe mesaje împotriva persoanelor transsexuale.

Este posibil ca aceste expuneri ale ei să prejudicieze viitorul francizei cinematografice „Fantastic Beasts”, dar şi al scrierilor ei viitoare, pentru că mulţi fani şi-au arătat dezamăgirea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.