Un expert ONU în drepturile omului şi-a exprimat marţi îngrijorarea faţă de ”penurii alimentare şi o malnutriţie generalizate” în Coreea de Nord, exacerbate de închiderea frontierei cu China timp de aproape cinci luni şi de măsuri stricte de carantină din cauza pandemiei covid-19, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportorul special ONU privind situaţia drepturilor omului în Republica Populată Demoratică Coreea (RDPC) Tomas Ojea Quintana a îndemnat Consiliul de Securitate al ONU ”să reconsidere sancţiunile” impuse acestei ţări izolate, în vederea asigurării unei circulaţii a mărfurilor alimentare.

Coreea de Nord - afectată la mijlocul anilor '90 de o foamete care s-ar fi soldat cu până la trei milioane de morţi - este singura ţară din lume care nu a semnalt Organizaţiei Mondiale a Sănătălii (OMS) vreun caz de covid-19.

Pandemia a antrenat ”dificultăţi economice dramatice”, subliniază Tomas Ojea Quintana, precizând o scădere cu 90% a schimburilor comerciale cu China în martie şi aprilie.

”Perspectivele unei noi agravări a penuriilor alimentare şi unei insecurităţi alimentare generalizate sunt alarmate”, avertizează raportorul ONU.

”V-am raportat o creştere a numărului persoanelor fără adăpost în marile oraşe - mai ales a kotjebi (copii străzii) -, iar preţul medicamentelor ar fi crescut vertiginos. un număr tot mai mare de familii mănâncă doar de două ori pe zi sau mănâncă doar dimineaţa, iar unele sunt înfometate”, deplânge el în acest comunicat.

Situaţia umanitară din Coreea de Nord ”rămâne îngrijorătoare”, a avertizat, într-o conferinţă de presă, la Geneva, o purtătoare de cuvânt a Programului Alimentar Mondial (PAM), Elisabeth Byrs.

Peste zece milioane de persoane - reprezentând 40% din populaţie - au nevoie de un ajutor umanitar.

”Malnutriţia a fost persistentă şi generalizată, cauzând probleme pe termen lung sănătăţii şi dezvoltării copiilor şi femeilor însărcinate şi care alăptează”, a precizat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.