Coreea de Nord vrea să-şi întrerupă marţi canalele de cominicare politică şi militară cu ”inamicul” sud-coreean, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, ceea ce experţii consideră o încercare a Phenianului de a crea o criză piesă cu piesă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regimul stalinist proferează de săptămâna trecută reproşuri dure la adresa vecinului său din sud cu privire la trimiterea pe teritoriul nord-coreean a unor manifeste împotriva Phenianului de către activişti.

Autorităţile staliniste au organizat adunări populare de mare amploare în ţară, pentru a-şi susţine astfel ameninţările.

Aceste evoluţii intervin în contextul în care relaţiile între cei doi vecini se află în impas, în pofida a trei summituri în 2018 între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.

Ele au loc cu trei zile înainte de marcarea a doi de la un summit istoric între Kim şi preşedintele american Donald Trump în Singapore, în 2018.

Coreea de Nord şi-a întrerupt cea mai mare parte a contactelor cu Coreea de Sud după eşecul celui de-al doilea summit al lui Kim cu Trump, în februarie 2019, la Hanoi, în Vietnam, care a lăsat negocieri în vederea unei ”denuclearizări” într-un punct mort.

Potrivit unor analişti, Phenianul nu a întreprins niciun demers substanţial în vederea abandonării programelor sale de înarmare, din cauza cărora i s-au impus numeroase sancţiuni, în timp, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

SORA LUI KIM

Această ţară izolată întoarce tot mai multe spatele Seulului, în contextul în care a efectuat în ultimele luni teste militare şi în urma unor provocări.

Nordul a luat drept ţintă, în mai, un post de supravegehre sud-coreean din Zona Demilitarizată (DMZ), linia de demarcaţie puternic militarizată dintre cele două Corei.

Phenianul ”va întrerupe complet legăturile între autorităţile din Nord şi din Sud” şi alte canale de cominicare, şi anume între forţele armate ale celor două state sau între partidele politice aflate la putere Seul şi Phenian, detalizaă KCNA, care precizează că această întrerupere a fost programată marţi la ora locală 12.00 (6.00, ora României).

Această decizie a fost luată de către Kim Yo Jong, infleunta soră a lui Kim Jong Un, şi de către vicepreşedintele Partidului Muncitorilor (unic) Kim Yong Chol, potrivit agenţiei de presă. Această iniţativă are ca obiectiv să demonstreze influenţa tot mai mare a tinerei femei în afacerile guvernamentale.

Ea a ameninţat săptămâna trecută cu renunţarea la acordul militar între cele două ţărisurori, dacă Seulul nu împiedică activişti să trimită manifeste împotriva Phenianului.

Acest acord a fost semnat în septembrie 2018, în cadrul vizitei lui Moon Jae-in la Phenian. El are obiectivul să scadă tensiunile la frontiera comună, însă dispoziţiile acestuia nu au niciodată puse în aplicare până în prezent.

APELURI FĂRĂ RĂSPUNS

Apeluri efectuate marţi dimineaţa de către Coreea de Sud către Coreea de Nord prin intermediul liniilor speciale au rămas fără răspuns, au anunţat oficiali de la Seul.

În comunicatul publicat de KCNA sunt denunţaţi, în mai multe puncte, disidenţii nord-coreeni şi alţi activişti care obişnuiesc de mulţi ani să trimită către Coreea de Nord baloane încărcate cu manifeste în care se denunţă bilanţul regimului stalinist în domeniul drepturilor omului şi ambiţiile nucleare ale acestuia.

Potrivit Phenianului, autorităţile sud-coreene sunt complice la ”acţiuni ostile” împotriva Coreei de Nord, ”ceea ce a avut drept consecinţă aducerea relaţiilor intercoreene la catastrofă”.

”Am ajuns la concluzia că nu este deloc necesar să stăm faţă în faţă cu autorităţile sud-coreene şi că nu avem ce discuta cu ele, pentru că ei nu au făcut decât să ne alimenteze consternarea”, scrie KCNA.

Experţi consideră că această ultimă iniţiativă dintr-o serie ilustrează o accelerare a strategie Phenianului de a creşte presiunile asupra vecinului său din sud.

În urma tirurilor vizând DMZ - pe care Sudul insistă să le catalogheze drept ”accidente” -, Nordul ”a încercat să creeze valuri printr-o provocare de slabă amploare”, apreciază Shin Beom-chul de la Institutul de Cercetare Coreean pentru Securitate Naţională.

Regimul ”încearcă să zdruncine politica Coreei de Sud faţă de Nord”, apreciază el. ”Cu  Kim Yo Jong la manete nu va fi un eveniment izolat”. ”Ei încep cu Coreea de Sud, iar apoi linia va fi extinsă la Statele Unite”.

Cele două Corei se află în continuare, tehnic, în război, în contextul în care Războiul Coreei s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.