Fostul preşedinte american George W. Bush şi senatorul Mitt Romney din Utah nu îl vor susţine pe Donald Trump în alegerile din toamnă, în timp ce unii politicieni republicani ar putea vota cu Joe Biden, a relatat publicaţia New York Times, citată de Business Insider.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit publicaţiei, motivul este modul în care Trump a gestionat protestele faţă de brutalitatea poliţiei şi pandemia de coronavirus.

Mai curând decât erau aşteptările, Donald Trump ar putea pierde susţinerea unora dintre membrii propriului său partid, un număr tot mai mare de republicani de marcă discutând cât de transparenţi vor fi în privinţa deciziei de a nu îi sprijini realegerea în funcţia de preşedinte sau chiar de a vota cu democratul Joe Biden.

Potrivit New York Times, fostul preşedinte George W. Bush şi senatorul Mitt Romney nu vor susţine realegerea lui Trump, Jeb Bush nu este sigur cum va vota, iar Cindy McCain, văduva senatorului John McCain, este aproape sigură că va vota cu Biden, dar nu s-a hotărât cât de publică va fi decizia ei, pentru că unul dintre fiii ei ar intenţiona să candideze.

Foşti lideri republicani, cum ar fi foştii preşedinţi ai Camerei Reprezentanţilor Paul Ryan şi John Boehner, încă nu au spus cu cine vor vota, iar unii republicani îşi analizează opţiunile între a susţine un alt candidat sau să îl susţină în mod direct pe Biden, riscând să îl irite pe Trump.

Unii au spus că ar prefera o victorie a lui Biden dacă republicanii vor reuşi să păstreze majoritatea în Senat.

Dizidenţii au un sentiment tot mai puternic de urgenţă din cauza reacţiei incendiare a lui Trump faţă de protestatarii împotriva violenţelor poliţiei şi a gestionării greşite a pandemiei de coronvirus, potrivit unor surse.

Foşti lideri ai armatei, în retragere, care de obicei sunt discreţi în privind opiniilor lor politice, au devenit tot mai vocali în legătură cu neliniştea provocată de lidershipul preşedintelui, dar sunt încă nehotărâţi dacă să sprijine un oponent al acestuia.

Între cei care se gândesc să îl sprijine pe Biden se află unele suprize, inclusiv reprezentantul Francis Rooney din Florida, care a donat milioane de dolari candidaţilor republicani de-a lungul anilor şi a servit ca ambasador al preşedintelui Bush la Vatican. Se presupune că Rooney nu a votat pentru un democrat în ultimele decenii. Dar, potrivit The Times, Rooney are în vedere sprijinirea lui Biden, ”în parte deoarece Trump ne înnebuneşte pe toţi ”, iar gestionarea  coronavirusului a dus la decese care nu ar fi trebuit să se întâmple”.

Optzeci şi nouă de foşti oficiali ai armatei au spus că sunt ”alarmaţi” de ameninţarea lui Trump de a folosi armata pentru a pune capăt tulburărilor, iar fostul secretar al Apărării Jim Mattis l-a criticat puternic Trump, spunând că întoarce americanii unul împotriva celuilalt în timpul protestelor la nivel naţional.

Senatorul Lisa Murkowski, din Alaska, a mai spus că are mari îndoieli dacă să voteze cu Trump.

"Toamna aceasta este timpul pentru o nouă conducere în această ţară - republicană, democrată sau independentă", a declarat William McRaven, amiral de marină în retragere care a coordonat atacul care a ucis Osama bin Laden. "Preşedintele Trump a arătat că nu are calităţile necesare pentru a fi un bun comandant şef", a subliniat el.

Deşi multe dintre marile nume menţionate de The Times nu au votat pentru Trump în 2016, lipsa de susţinere este mai semnificativă când este vorba de un preşedinte actual şi de agenda sa comună cu liderii Senatului, decât atunci când n-ar fi afectată o agendă conservatoare în curs.

The Times notează însă că sondajele actuale indică că republicanii sunt în general în spatele preşedintelui şi că mult mai mulţi funcţionari republicani aleşi îl susţin public Trump faţă de acum patru ani, inclusiv susţinători fermi, cum ar fi Mitch McConnell, liderul majorităţii Senatului, senatorul Ted Cruz şi senatoarea Lindsey Graham.

John Kelly, fostul şef de personal al lui Trump şi general de marină în retragere, nu ar dezvălui cine va avea votul său, dar a spus că şi-ar fi dorit ”să avem mai multe alte opţiuni”.

În timp ce unii republicani nu îşi vor exprima public opţiunile, senatorul Chris Coons din Delaware (unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Biden în Congres) a devenit un emisar pentru parlamentarii republicani. Potrivit lui Coons, o serie de senatori republicani, indiferent de ceea ce afirmă în public, nu vor vota de fapt cu Trump.

 "Mulţi oameni care au votat pentru preşedintele Trump au făcut acest lucru pentru că nu le plăcea Hillary Clinton. Nu văd că se întâmplă asta cu Joe Biden - cum să nu-ţi placă Joe Biden?", a spus Rooney.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.