Ilia Azar, jurnalist şi activist rus, a fost eliberat, duminică, după zece zile petrecute în detenţie pentru un protest solitar la Moscova, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Vă mulţumesc tuturor pentru susţinere, dar cel mai important este să ne susţinem dreptul de a manifesta paşnic. Din nefericire, situaţia s-a înrăutăţit în ceea ce priveşte acest drept”, a notat Azar pe Facebook.

Ilia Azar, în vârstă de 35 de ani, este jurnalist al cotidianului de opoziţie Novaia Gazeta. Azar a fost arestat în luna mai pentru că a manifestat singur pentru a-l susţine pe un fost poliţist, Vladimir Voronţov, cunoscut pentru activitatea în domeniul încălcării legii de către forţele de ordine şi arestat în luna mai.

Manifestaţiile solitare sunt o formă de protest curentă în Rusia, deoarece pentru acestea nu este nevoie de autorizaţie.

Totuşi, poliţia a considerat în cazul lui Azar că jurnalistul a încălcat interdicţia de organizare de manifestaţii în perioada de izolare cauzată de pandemia de coronavirus.

Condamnarea lui Azar la 15 zile de închsoare, redusă la 10 zile, a dus la proteste ale colegilor şi susţinătorilor bărbatului, dintre manifestanţi câteva zeci fiind chiar reţinuţi.

Condamnarea lui Ilia Azar a fost denunţată de Amnesty International şi de OSCE.

Vara trecută, Azar a participat la organizarea unei serii de manifestaţii antiguvernamentale la Moscova.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.