Regizorul britanic Sam Mendes propune platformelor de streaming să sprijine artele performative cu o parte din „câştigul nesperat” obţinut în timpul pandemiei de Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mendes, premiat cu Oscar pentru regia filmului „American Beauty” (1999) şi cunoscut pentru lungmetraje ca „Skyfall” şi „1917”, a subliniat, într-un articol publicat de Financial Times, că este nevoie de un pachet de măsuri de salvare pentru teatru în timpul crizei provocate de noul coronavirus.

El a spus că, dacă artele spectacolului nu sunt protejate, „un ecosistem atât de complex şi de evoluat nu va putea fi reconstruit de la zero”.

Măsurile prezentate de el au fost salutate de mai multe personalităţi din industrie, coregraful Matthew Bourne caracterizând planul drept „o mare chemare la luptă”.

Mendes consideră pandemia de acum „cea mai mare provocare pentru viaţa culturală britanică de la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial” şi a subliniat că artele sunt „motorul gigant de creştere economică”.

Mii de artişti care lucrează pentru televiziuni şi în industria cinematografică şi-au început carierele în teatru. Însuşi Sam Mendes a fost regizor de teatru înainte de a debuta în film cu „American Beauty”.

În timp ce carierele celor din teatre au avut de suferit în ultimele luni, există mulţi, a scris el, „pe care Covid-19 i-a îmbogăţit”.

„Ar fi foarte ironic dacă serviciile de streaming - Netflix, Amazon Prime şi celelalte - ar face în timpul izolării milioane de pe urma talentului nostru în actorie, producţie, scriere şi regie, în timp ce artele care au cultivat acest talent sunt lăsate să moară”.

Sam Mendes a făcut apel la giganţii tehnologici să „folosească o parte din câştigul nesperat dat de Covid-19” pentru a susţine artele performative în timpul crizei. 

Regizorul a oferit mai multe variante practice pentru reorientarea teatrului şi, între altele, a cerut Guvernului britanic să devină „un înger teatral”, asemănător investitorilor privaţi care finanţează producţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.