Agenţia Internaţionaă a Energiei Atomice (AIEA) a cerut din nou Iranului, vineri, un acces la instalaţii în care ar fi avut loc activităţi nucleare clandestine în anii 2000, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia ONU reproşa Republicii islamice, într-un raport timestrial prezentat în martie, faptul că nu dă curs solicitărilor sale cu privire la clarificarea unor acuzaţii vizând trei instalaţii - inclusiv cu privire la două instalaţii în care Iranul a interzis accesul AIEA.

Într-un nou raport, trimis vineri statelor membre, directorul general al AIEA Rafael Mariano Grossi, numit în funcţie în noiembrie, ”îndeamnă Iranul să coopereze imediat şi întru totul cu agenţia şi să autorizeze un acces rapid în instalaţii specificate”.

Serviciile americane de informaţii şi AIEA suspectează de mult timp Iranul de dezvoltarea unui program secret de înarmare nucleară, care ar fi fost oprit în 2003.

Teheranul neagă existenţa unui asemenea program şi dă asigurări că nu va încerca niciodată să obţină bomba atomică.

Iranul s-a retras dintr-o serie de prevederi ale Acordului de la Viena din 2015 care-i limitează activităţile nucleare, în urma retragerii Statelor Unite din acest acord internaţional (JCPoA) în mai 2018 şi restabilirii sancţiunilor americane impuse Teheranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.