Niciun progres semnificativ nu s-a înregistrat în ultima rundă de negocieri între Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu privire la viitoarea lor relaţie, a anunţat vineri negociatprul-şef Ue al Brexitului Michel Barnier, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Săptămâna aceasta nu am făcut niciun progres semnificativ (...). Nu putem continua aşa la nesfârşit”, a declarat el, exprimându-şi dorinţa ca Londra şi Bruxellesul să încheie un acord până cel mai târziu la 31 octombrie.

Omologul său britanic David Frost a apreciat, la rândul său, că actualul format al negocierilor - runde de negocieri prelungite unele după altele - a ajuns la o limită şi a îndemnat Londra şi Comisia Europeană (CE) să reflecteze la mijloace de intensificare a acestui proces.

”Progresele rămân limitate, însă negocierile noastre au fost pozitive ca ton”, a apreciat Frost.

”Ne apropiem de limitele a ceea ce putem obţine în acest format cu runde formale izolate”, a adăugat el.

”Dacă vrem să progresăm, este evident că va trebui să ne intensificăm şi să ne accelerăm activitatea”.

Regatul Unit a părăsit UE la 31 ianuarie, însă se supune în continuare reglementărilor europene în perioada de tranziţie care se încheie la sfârşitul anului, în care cele două părţi s-au angajat să ajungă la un acord cu privire la viitoarea lor relaţie şi să evite un ”salt în gol” al unui Brexit brutal.

Michel Barnier a subliniatcă ”uşa rămâne deschisă” în vederea unei prelungiri a acestei perioade - de care Londra nici nu vrea să audă.

Runda de negocieri cu privire la care au dat seamă cei doi şefi ai negociatorilor - în mod separat - este a patra.

Următoarea rundă de negocieri ar urma să  aibă loc la sfârşitul acestei luni, a anunţat Barnier.

”Ne apropiem de momentul adevărului”, a subliniat negociatorul-şef UE al Brexitului.

Pescuitul şi implementarea unor reguli echitabile ale jocului în schimbul unui acces pe piaţa unică rămân în continuare principalele puncte de blocaj, a precizat Barnier.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.