Unul dintre bărbaţii acuzaţi de uciderea lui Ahmaud Arbery, un tânăr de culoare care făcea jogging în sudul Statelor Unite, a proferat o insultă rasistă după ce a deschis focul, potrivit anchetatorului însărcinat cu ancheta, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste dezvăluiri intervin în contextul în care manifestaţiiantirasiste se multiplică în Statele Unite, după moartea lui George Floyd, alt afroamerican, pe mâna poliţiei, la 25 mai.

Ahmaud Arbery, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis la 23 februarie în timp ce făcea jogging într-un cartier rezidenţial din Brunswick, în Georgia (sud).

Travis McMichael, în vârstă de 34 de ani, l-a urmărit împeună cu tatăl său, Gregory McMichael, în vârstă de 64 de ani.

Cei doi bărbaţi susţin că ei credeau că au de-a face cu un spărgător şi că au acţionat în legitimă apărare.

Acest caz tulbură Statele Unite, pentru că Travis şi Gregory McMichael au fost anchetaţi de poliţie abia la două luni după fapte, după ce o înregistrare video filmată de un al treilea bărbat, William Bryan, a fost difuzată pe reţele de socializare.

Cei trei americani au fost inculpaţi de crimă.

LEGITIMĂ APĂRARE?

Richard Dial un membru al Biroului de Anchete din Georgia (GBI) a dezvăluit joi, într-o audiere preliminară în justiţie, că William Bryan a declarat că l-a auzit pe Travis McMichael spunând despre Ahmaud Arbery că este un ”negru nenorocit” în timp ce tânărul zăcea la pământ după ce a fost împuşcat.

Anchetatorul a precizat că a găsit ”un număr mare” de alte comentarii rasiste în telefonul atacatorului şi pe conturile acestuia pe reţele de socializare.

”Eu nu cred ca (Travis) McMichael să fi acţionat în legitmă apărare. Era legitimă apărare pentru (Ahmaud) Arbery”, a declarat anchetatorul.

”Cred că era urmărit şi că a fugit până nu a mai putut, până când a simţit că nu mai putea scăpa. El a ales să se bată”, a declarat Richard Dial.

Familia lui Ahmaud Arbery afirmă că tânărul a fost victima unei crime rasiste, muşamalizată de către un sistem de poliţie şi judiciar complezent, în contextul în care Gregory McMichael a lucrat mult timp ca anchetator pentru serviciile procurorului local.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.