Statele Unite îşi îndeamnă aliaţii să continue să finanţeze lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), în pofida crizei economice cauzate de pandemia covid-19, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a evocat joi - într-o reuniune ministerială virtuală a celor aproximativ 30 de ţări şi organizaţii din cadrul coaliţiei internaţionale antijihadiste - succesle din ultimul an, şi anume înfrângerea ”califatului” teritoiral instaurat de gruparea jihadistă de o parte şi de alta a frontierei dintre Siria şi Irak şi moartea, într-o operaţiune americană, a liderului acesteia Abu Bakr al-Baghdadi.

”Acestea fiind spuse, lupta noastră împotriva SI continuă şi va continua în viitor. Nu ne putem culca pe lauri”, a avertizat Pompeo.

”Trebuie să continuăm să eradicăm celulele şi reţelele SI şi să ne oferim asistenţa în stabilizarea zonelor eliberate din Irak şi Siria”, a îndemnat el.

”Este adevărat că pandemia ne pune toate bugetele sub o presiune enormă, dar noi îndemnăm toate naţiunile să contribuie în atingerea obiectivului de peste 700 de milioane de dolari în 2020”, a detaliat el, fără să precizeze suma de care este nevoie în acest stadiu.

Mike Pompeo a precizat că Statele Unite au promis anul trecut suma de 100 de milioane de dolari în vederea susţinerii Irakului, al cărui nou premier Mustafa al-Kazimi a fost salutat de către Washington.

Statul Islamic a comis, la apogeul său, execuţii în masă şi a luat sclavi numeroşi musulmani, în vastul teritoriu pe care l-a cucerit începând din 2014.

SI a urzit, de asemenea, numeroase atentate în Europa din ”califatul” său autoproclamat.

În pofida succeselor coaliţiei antijihadiste în Irak şi Siria, celule rămân în continuare active, iar gruparea continuă  să opereze şi să comită atacuri în alte regiuni, în Afganistan sau Africa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.