”Bancnote false” libiene în valoare de peste un miliard de dolari, emise în Rusia, sunt blocate în Malta, relatează Franceinfo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departamentul de Stat american saluta, la sfârşitul lui mai, confiscarea pe insula Malta a acestei încărcături importante de bancnote libiene, imprimate în Rusia.

Washingtonul vorbeşte despre o tranzacţie suspectă, însă Moscova contraatacă şi dă asigurări că este vorba despre o comandă foarte în regulă.

ACUZAŢIILE AMERICANE

Banii destinaţi Benghazi, în estul Libiei, nu au ajuns unde trebuia.

Peste 1,45 de miliarde de dinari libieni (1,1 miliarde de dolari americani) sunt blocaţi din septembrie 2019 de către autorităţile malteze, care nu au comunicat cu privire la acest lucru.

Însă Washingtonul vorbeşte în mod deschis şi vede în această operaţiune un semn în plus al amestecului Rusiei.

Aceste acuzaţii interveneau imediat după dezvăluiri americane cu privire la desfăşurarea a 14 avioane de vânătoare ruse în Libia, în vederea susţinerii mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul acestei ţări devastate de un război civil.

Acest incident subliniază încă o dată necesitatea ca Rusia să pună capăt acţiunilor sale răuvoitoare şi destabilizatoare în Libia, denunţă, în comunicatul său, Departamentul de Stat american.

VERSIUNEA RUSĂ

Rusia nu vede unde este problema.

Ministerul rus de Externe subliniază că Libia, care are de facto două puteri rivale, are de asemenea două bănci centrale, una la Tripoli şi alta la Benghazi (est).

Moscova precizează că bancnotele libiene au fost comandate societăţii ruse Goznak, printr-un contract semnat în 2015.

Societatea, care lucrează şi pentru alte ţări din regiune, afirmă, la rândul său, că bancnotele emise în Rusia prezintă diferenţe vizuale faţă de bancnotele obişnuite, dar că nu sunt în niciun caz ”contrafăcute”.

Nu dinarii sunt contrafăcuţi, ci declaraţiile Americii, denunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

RĂZBOIUL DINARILOR

Aceasta nu este prima oară când mareşalul Haftar îşi emite propria monedă, la concurenţă cu Banca centrală de la Tripoli, care dă comandă în Marea Britanie.

Potrivit unui raport al unor exprţi ONU, societatea rusă Goznak a livrat în perioada 2016-2018 sucursalei Băncii centrale din estul Libiei bancnote libiene în valoare de peste şapte miliarde de dolari.

Unii observatori, citaţi de The Libya Observer, consideră că acest aflux de bani finanţează în parte războiul mareşalului Haftar împotriva Tripoli.

Dacă aceste tranzacţii sunt legitime sau nu este dificil de văzut în haosul din Libia.

În mod teoretic, există un singur Guvern recunoscut de către comunitatea internaţioală, cel al lui Fayez al-Sarraj, cu sediul la Tripoli.

Însă cele două puteri rivale sunt susţinute de către diverse puteri străine, care vor să-şi impună influenţa în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.