Concertul, care va avea loc joi, 4 iunie, susţinut de Sascha Bota (violă) şi Cameron Roberts (pian), este primul din "Seria Enescu" după măsurile de carantină anunţate în martie şi este o oportunitate de a reafirma spiritul comunitar care a ajutat milioane de oameni în aceste momente de criză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contribuţia adusă de comunitatea românească din Marea Britanie în lupta împotriva pandemiei va fi onorată printr-un eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Londra şi Ambasada României în Marea Britanie, se arată într-un comunicat transmis de ICR.  

Concertul va avea loc la sediul ICR Londra, în 1 Belgrave Square, în faţa unui Zid al Bunăvoinţei, format din fotografii ale românilor care lucrează în prima linie în Marea Britanie (în domeniile sănătate şi asistenţă socială, educaţie şi îngrijirea copiilor, alimentaţie şi aprovizionare, siguranţă publică, transport, utilităţi etc).

Va fi transmis în direct pe canalele Institutului Cultural Român de la Londra, Ambasadei României în Marea Britanie şi ale altor organizaţii ale comunităţii româneşti. În plus, concertul va beneficia şi de prezenţa unui public virtual, conectat prin platforma Zoom, care va răsplăti muzicienii cu aplauze şi va socializa cu aceştia şi cu ceilalţi spectatori după concert.

Din program: J. S. Bach - „Sonata No. 1 in Sol major pentru violă şi pian”, R. Schumann - „Märchenbilder, Op.113” şi G. Enescu - „Konzertstück pentru violă şi pian”.

Alexandru-Mihai (Sascha) Bota s-a născut la Timişoara într-o familie de muzicieni, iar cariera de muzician de cameră, solist şi membru în orchestră l-a purtat în toată lumea. Sascha şi-a început studiile muzicale la vârsta de 5 ani, mai întâi la vioară şi apoi violă, câştigând premiul I timp de 5 ani consecutivi la Concursul pentru tineri muzicieni. A obţinut o bursă pentru a studia cu Gérard Caussé la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid şi apoi şi-a continuat studiile cu Thomas Riebl la Universitatea Mozarteum din Salzburg, absolvind masterul în 2008. În 2010, Sascha a studiat la Basel cu Walter Levin din cvartetul LaSalle.

Sascha Bota s-a mutat recent la Londra, după ce a petrecut 5 ani la Sydney ca membru al Australian Chamber Orchestra. În ultimii ani, a cântat ca solist în orchestre precum Orchestra Aurora, Britten Sinfonia, London Mozart Players, Academy of Ancient Music, English Chamber Orchestra şi Philharmonia Orchestra, dar şi muzică de cameră cu membrii ai orchestrelor London Simphony Orchestra şi St. Martin-in-the-Fields. Sascha este membru al cvartetului de coarde Navarra.

Pianistul australian Cameron Roberts concertează în Marea Britanie, Europa şi Australia ca solist şi muzician de cameră. Recent, a susţinut concerte la Purcell Room şi Royal Albert Hall din Londra, Teatro Real din Madrid şi la festivaluri din Geneva, Roma, Valencia, Amsterdam şi Columbia.

Timp de mulţi ani, Cameron Roberts a fost artist-asociat şi profesor de muzică de cameră la Escuela de Música Superior Reina Sofía din Madrid. A înregistrat mai multe albume, printre care Goldberg Variations şi Original Transcriptions (2006), Original Piano Transcriptions (2009), The 3 Brahms Violin (Flute) Sonatas cu Jacques Zoon (Vox Animae, 2016) şi, pentru a fi lansat în 2020, un album cu muzică de flaut australian cu Derek Jones. În prezent, Cameron este rezident la Londra, unde este profesor în tehnica pianului, învăţarea abilităţilor motorii fine şi prevenirea accidentelor (un domeniu în care deţine un doctorat şi o diplomă medicală) şi urmează să publice cartea "The Clear-Thinking Pianist". 

Concertul va fi transmis live pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube ICR Londra (înregistrarea va fi disponibilă şi pe website).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.