Ministerul iranian de Externe a anunţat luni întoarcerea în Iran, în următoarele zile, a omului de ştiinţă Sirous Asgari, deţinut în Statele Unite după ce a fost acuzat de furt de secrete industriale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dosarul dr. Sirous Asgari a fost închis în America şi el probabil se va întoarce în ţară în două-trei zile”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Abbas Moussavi, citat de agenţia iraniană de presă Isna.

”Acest lucru se va întâmpla dacă nu apare, între timp, vreo problemă sau vreun obstacol”, a adăugat el.

Acuzat de furt de secrete industriale în cadrul unei vizite academice în Ohio, doctorul Sirous Asgari a fost achitat în noiembrie, însă a rămas în arest, aparent din cauza unor motive legate de lgislaţia imigraţiei.

Ministerul iranian de Externe a anunţat luna trecută că Sirous Asgari s-a îmbolnăvit de covid-19 în timpul detenţiei.

Omul de ştiinţă declara în martie pentru cotidianul britanic The Guardian că Poliţia americană a Imigraţiei îl ţine închis într-un centru de detenţie în Louisiana - fără instalaţii sanitare de bază - şi îi refuză întoarcerea în Iran, în pofida achitării sale.

Iranul şi Statele Unite, inamici de decenii, deţin în continuare reciproc mai mulţi cetăţeni şi au îndemnat recent la eliberarea lor din cauza pandemiei covid-19.

Iranul - care deţine cel puţin cinci americani - a îndemnat recent la un schimb de deţinuţi global cu Statele Unite - care deţin cel puţin 15 iranieni, potrivit unei liste întocmite de AFP pe baza unor cimunicate oficiale şi informaţii de presă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.