Fondatorul SpaceX, Elon Musk, care a trimis sâmbătă doi astronauţi în spaţiu, i-a răspuns că ”trambulina funcţionează” şefului agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, care ironiza în urmă cu şase ani incapacitatea Statelor Unite de a efectua zboruri spaţiale locuite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dmitri Rogozin aprecia cu ironie în 2014 - într-o perioadă de tensiuni între cele două ţări şi în contextul în care Moscova ameninţa să-şi întrerupă cooperarea spaţială cu Washingtonul - că astronauţii americani ar putea avea nevoie de o ”trambulină” pentru a ajunge pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

”Trambulina funcţionează”, a declarat duminică, în glumă, Elon Musk, la o conferinţă de presă comună cu administratorul NASA Jim Bridenstine, în urma decolării cu succes a rachetei societăţii sale SpaceX.

”Asta e o glumă între noi”, a declarat antreprenorul în vârstă de 48 de ani, iar cei doi au izbucnit în râs.

Această aluzie a inflamat reţelele de socializare ruse.

Numeroase ”meme”-uri pe Internet şi glume care-l ridiculizează pe Dmitri Rogozin.

Numele şefului Roscosmos a devenit o ”tendinţă” pe Twitter în Rusia.

Acest fenomen l-a determinat pe un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale ruse să rupă tăcerea.

”Noi nu înţelegem cu adevărat isteria declanşată de lansarea cu succes a capsulei Crew Dragon”, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter Vladimir Ustimenko.

”Ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp s-a întâmplat”, a adăugat el.

Lansarea reuşită a rachetei cu rază lungă de acţiune SpaceX poate fi considerată o lovitură dură aplicată Rusiei, care era până sâmbătă singura ţară care putea trimite oameni pe ISS din 2011, când a fost oprit programul navetelor spaţiale americane.

Donald Trump, care a asistat la decolarea rachetei dezvoltate de întreprinderea privată condusă de către omul de afaceri Elon Musk, a dat dovadă de un entuziasm debordant după primul zbor locuit lansat de NASA din 2011.

Agenţia spaţială rusă a ironizat ”isteria” manifestată de către preşedintele american după lansarea cu succes a rachetei SpaceX sâmbătă, de la Cap Canaveral, şi s-a felicitat de faptul că nu mai este singura care trimite oameni în spaţiu, scrie Reuters

”Această putere, această tehnologie, este incredibil”, a declarat Trump, care a promis ca americanii să pună în curând piciorul pe Marte şi ca Statele Unite să dispună în curând de ”cele mai extraordinare arme imaginate vreodată”.

NASA depindea din 2011 de agenţia spaţială rusă să trimită astronauţi pe ISS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.