Noul preşedinte al Parlamentului iranian, Mohammad-Bagher Ghalibaf, a apreciat duminică că ar fi ”inutil” s se negocieze cu Statele Unite, în primul său discurs în Cameră, dominată larg de conservatori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit lui Ghalibaf, noul Parlament ales în urma scrutinului din februarie, ”consideră că a negocia şi a miza pe o calmare cu Statele Unite, axa aroganţei globale, ar fi inutil şi dăunător”.

”Strategia noastră faţă de America teoristă este de a termina răzbunarea sângelui martirului Soleimani”, a declarat în faţa deputaţilor, într-un discurs televizat.

Acest lucru, a subliniat el, ar putea fi realizat prin ”expulzarea totală a armatei teroriste a Americiidin regiunea noastră”.

Preşedintele Parlamentului se referă la generalul iranian Qassem Soleimani, comandantul oepraţiunilor externe ale puternicilor Gardieni ai Revoluţiei - armata ideologică a Iranului -, asainat într-un atac aerian american.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au crescut neîncetat după retragerea unilaterală a Statelor Unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian şi o reimpunere şi multiplicare a sancţiunilor americane vizând Teheranul.

Ele au atins apogeul în ianuarie, când Qassem Soleimani a fost asasinat într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) în apropiere de aeroportul din Bagdad, care i-a şocat pe iranienei, dincolode clivajele politice, şi a alimentat temeri cu privire la izbucnirea unui războiîntre cei doi inamici juraţi.

Câteva zile mai târziu, Iranul risposta cu tiruri de rachetă vizând baze în care se aflau militari americani în Irak, fără represalii militare din partea Washingtonului.

Ghalibaf a îndemnat în discursul său de duminică la îmbunătăţirea relaţiilor cu vecinii Iranului şi cu ”marile puteri care au fost prietene în vremuri dificile şi împărtăşesc cunoi relaţii strategice importante”, fără să numească aceste mari puteri.

Ghalibaf, în vîrstă de 58 de ani, a candidat în trei rânduri la preşedinţia ţării, a fost comandant al poliţiei, este membru al Gardienilor Revoluţiei şi a fost primarul Teheranului din 2006 în 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.