Capsula Crew Dragon propulsată de racheta Falcon 9 a fost lansată cu succes de la Centrul spaţial Kennedy din Florida la ora 22.22, ora României. La bord sunt astronauţii Doug Hurley şi Robert Behnken. Este prima misiune de pe teritoriu american în nouă ani spre Staţia Spaţială Internaţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea este crucială: primul zbor cu echipaj uman din Statele Unite după nouă ani şi primul încredinţat unei companii private.  

Astronauţii americani Bob Behnken şi Doug Hurley au zburat sâmbătă de la centrul spaţial Kennedy din Florida, la bordul unei rachete SpaceX, prima companie privată căreia NASA i-a încredinţat o misiune atât de prestigioasă şi riscantă, potrivit AFP.

Capsula Crew Dragon urmează să se întâlnească cu staţia orbitală în aproximativ 19 ore.

În uralele care s-au auzit pe kilometri de pe litoralul Floridei, o rachetă Falcon 9 a companiei fondate de Elon Musk a decolat la ora 22.22 ora României şi primele minute de zbor au fost fără probleme, potrivit transmisiei în direct a misiunii de către NASA.

Prima treaptă a rachetei s-a desprins cum a fost prevăzut după două minute de zbor, în timp ce se îndrepta spre spaţiu cu aproape 4.000 de kilometri pe oră, în timp ce a doua treaptă a propulsat capsula Crew Dragon către destinaţie, Staţia Spaţială Internaţională.  

ŞTIREA INIŢIALĂ

NASA şi patronul SpaceX, Elon Musk, au confirmat sâmbătă dimineaţă că starea vremii, deşi incertă, nu va opri pregătirile pentru decolare la ora locală 15.22 (19.22 GMT) de la centrul spaţial Kennedy, pe coasta Atlanticului, în Florida, în prezenţa lui Donald Trump. 

"Ne pregătim pentru lansare astăzi", a scris pe Twitter Jim Bridestine, administrator al NASA, adăugând că riscul de anulare din cauza vremii nefavorabile rămâne de 50%. O amânare este posibilă până în ultimul moment, la fel ca miercurea trecută. 

Doug Hurley şi Robert Behnken vor încerca să din nou ceea ce au făcut miercuri: sa îmbrace costumele spaţiale alb şi negru care seamănă cu cele din filmele ştiinţifico-fantastice şi să se instaleze în capsula Crew Dragon, în vârful rachetei care îi va propulsa în spaţiu cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.  

"Este un vis devenit realitate. Nu credeam ca această zi să sosească cu adevărat", a spus, miercuri, Elon Musk. 

Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani, şi Robert Behnken, în vârstă de 49 de ani, fiecare cu alte două zboruri în spaţiu la activ, ar putea fi protagoniştii unei premiere mondiale, odată cu misiunea către SSI într-un vehicul construit de compania lui Elon Musk.

Transportarea unui echipaj pe SSI în ultimii nouă ani a fost exclusiv atribuţia Rusiei.

NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua aceste misiuni. Agenţia nu va deţine şi nici nu va opera vehiculele. SpaceX şi Boeing vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.

La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.