Statele membre ale Uniunii Europene sunt ”grav îngrijorate” de un proiect chinez al legii securităţii la Hong Kong, care dăunează încrederii UE în China, a avertizat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne exprimăm grava îngrijorare faţă de măsurile luate de China (...). Credem că ele riscă să submineze grav principiul «o ţară, două sisteme»”, a declarat el în finalul unei reuniuni prin videoconferinţă a şefilor diplomaţiilor Celor 27.

”Relaţia noastră cu China se bazează pe respectul şi încrederea reciproce, însă această decizie pune acest lucru în dicuţie”, a avertizat Borrell.

Donald Trump urmează să-şi anunţe în zilele următoare reacţia faţă de legea securităţii naţionale pe care China se pregăteşte să o aplice în fosta colonie britanică.

Beijingul respinge orice amestec în afacerile sale interne la Hong Kong.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell preconizează o strategie europeană mai ”robustă” privind China.

El şi-a exprimat, în Consiliul de Securitate al ONU, ”îngrijorarea” faţă de proiectul chinez de lege privind securitatea naţională la Hong Kong şi a îndemnat Beijingul să-şi revuzuiască decizia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.