Rusia îl invită pe preşedintele francez Emmanuel Macron la marcarea victoriei împotriva Germaniei naziste, prevăzută la 24 iunie la Moscova, după ce a amânat ceremoniile din cauza pandemieicovid-19, a anunţat joi un reprezentant al diplomaţiei ruse, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi invitaţii vor fi trimise tuturor participanţilor, inclusiv preşedintelui Republicii franceze”, a declarat pentru RIA Novosti un oficial de rang înalt de la Ministerul rus de Externe, Aleksei Paramonov.

Preşedintele francez şi-a anunţat anterior intenţia de a participa la defilarea prevăzută în Piaţa Roşie la 9 mai, în vederea marcării a 75 de ani de la victoria aliaţilor împotriva lui Adolf Hitler.

Liderul chinez Xi Jinping făcea de asemenea parte dintre cei invitaţi să asiste la defilare.

Parada, o ilustrare anuală a puterii militare ruse, a fost amânată din cauza epidemiei noului coronavirus şi înlocuită cu ceremonii mult mai modeste.

RUSIA DEPĂŞEŞTE PRAGUL DE 4.000 DE MORŢI DE COVID-19

La începutul lui mai Rusia înregistra peste 10.000 de contaminări zilnice cu noul coronavirus, iar locuitorii celei mai mari părţia ţării erau izolaţi acasă. Însă creşterea numărului de cazuri s-a stabilizat, iar autorităţile ruse au lansat la 12 mai o ieşire din izolare prudentă.

La Moscova, primăria a anunţat miercuri o ridicare - începând de la 1 iunie - a mai multor restricţii impuse de două luni.

Apreciind că epidemia a trecut, preşedintele rus Vladimir Putin aanunţa marţi organizarea la 24 iunie a defilării victoriei.

Rusia a depăşit joi pragul de 4.000 de morţi dn cauza covid-19. Ultimul bilanţ anunţa 4.142 morţi şi 379.051 de contaminări cu noul cronavirus.

SUMMITUL BRICS, AMÂNAT

Pe de altă parte, Rusia a anunţat miercuri că amână summitul celor cinci puteri emergente - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud -, prevăzut iniţial în iulie la Sankt Petersburg, din cauza epidemiei, relatează Reuters.

Reuniunea liderilor Organizaţiei Cooperării de la Shanghai - Rusia, China, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan -, prevăzută tot în iulie, la Sankt Petersburg, a fost de asemenea amânată.

”Noile date ale summiturilor vor fi alese în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice în statele din grupuri şi în lume”, a anunţat Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.