Astronauţii NASA Doug Hurley şi Robert Behnken ar fi trebuit să pornească miercuri, la ora României 23.33, în prima misiune de pe teritoriu american în nouă ani spre Staţia Spaţială Internaţională. Însă, din cauza condiţiilor meteorologice, misiunea a fost amânată pentru sâmbătă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 15 minute înainte de ora programată, după ultimele verificări ale condiţiilor meteorologice, specialiştii NASA au anunţat că nu permit lansarea.

„Siguranţa este pe primul loc. Sâmbătă vom face o nouă încercare. Sperăm la o vreme mai bună. Vehiculul este într-o stare foarte bună”, au spus ei.

Călătoria spre Staţia Spaţială Internaţională (care se deplasează cu 27.000 de kilometri/oră) durează 19 ore, iar pentru lansare este nevoie ca cel puţin 10 minute condiţiile atmosferice să fie favorabile. Sâmbătă, ea este programată la ora României 22.22. Prognoza meteo arată 60% şanse de vreme favorabilă.

„Înţelegem că toată lumea, probabil, este puţin dezamăgită, dar este parte din proces. Toată lumea era pregătită astăzi şi apreciem asta şi vehiculul este minunat. O vom face din nou, cred, sâmbătă”, a spus Hurley, citează BBC.

Preşedintele Donald Trump, prima doamnă Melania Trump, vicepreşedintele Mike Pence şi soţia lui, Karen Pence, au făcut un tur al Kennedy Space Center înainte de ora la care era programată lansarea. Consilierii Jared Kushner şi Ivanka Trump, fiica preşedintelui, au fost, de asemenea, prezenţi împreună cu copiii lor.

ŞTIREA INIŢIALĂ - „SpaceX Dragon, Bob şi cu mine suntem gata de lansare”, a spus Doug Hurley, aflat în capsulă, cu câteva minute înainte de plecare.

Doug Hurley, în vârstă de 53 de ani, şi Robert Behnken, în vârstă de 49 de ani, fiecare cu alte două zboruri în spaţiu la activ, vor fi protagoniştii unei premiere mondiale, odată cu misiunea către SSI într-un vehicul construit de compania lui Elon Musk.

În ora de dinaintea lansării au fost efectuate ultimele verificări, inclusiv viteza vântului şi starea capsulei în care se află cei doi astronauţi, a fost încărcat combustibilul şi armat sistemul de lansare. Totul depinde de vreme, spune NASA.

Transportarea unui echipaj pe SSI în ultimii nouă ani a fost exclusiv atribuţia Rusiei.

NASA a contractat SpaceX şi Boeing pentru a relua aceste misiuni. Agenţia nu va deţine şi nici nu va opera vehiculele. SpaceX şi Boeing vor putea să îşi vândă serviciile şi altor agenţii, companii şi chiar persoane fizice.

La întoarcere, Crew Dragon va ameriza în Oceanul Atlantic. Amerizarea nu a mai fost efectuată de la misiunile Apollo spre Lună din anii 1960 şi 1970.

(Ilustraţie BBC/ SpaceX)
(Ilustraţie BBC/ SpaceX)

Astronautul NASA Chris Cassidy, americanul de la bordul SSI, le-a transmis lui Hurley şi Behnken că este nerăbdător să îi vadă joi, dacă lansarea va avea loc în această seară.

De la 402 kilometri de deasupra Pământului, Cassidy a spus că este emoţionat legat de lansare şi de a-i primi pe cei doi „prieteni apropiaţi” pe staţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.