Comisia Europeană a anunţat că va propune acordarea unei sume mai mari de co-finanţare pentru proiectele sprijinite prin viitorul program Europa Creativă 2021-2027, se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul reuniunii ministeriale din 19 mai, organizată de Preşedinţia croată a Consiliului UE, în cadrul căreia România a fost reprezentată de Secretarul de Stat Mihai Firică, Comisia a anunaţt că are în vedere acordarea unor granturi de 80% din valoarea totală a proiectelor, iar programul ar trebui să ia în calcul combinarea mobilităţii fizice cu mobilitatea virtuală, după modelul proiectului I-portunus, finanţat în prezent pentru domeniul muzical.

Pentru anul 2022, se are în vedere lansarea, prin viitoarea iniţiativă EIT din cadrul programului Orizont 2020, a unor comunităţi pentru cunoaştere şi inovare (KIC), dedicate sectoarelor culturale şi creative. Prin KIC se vor finanţa parteneriate create între diverse instituţii şi organizaţii relevante pentru acest domeniu (universităţi, instituţii de cercetare, instituţii culturale, camere de comerţ).

În ceea ce priveşte posibila amânare a Capitalelor Europene ale Culturii, aspect de maxim interes pentru România, Comisia a reiterat disponibilitatea de a sprijini eventualele solicitări de amânare formulate de ţările care deţin sau vor deţine titlul.

La reuniune s-a discutat despre importanţa creării unui câmp de concurenţă echitabilă cu precădere în domeniul cinematografiei,prin acordarea de şanse egale pentru toate ţările participante la programul Europa Creativă; includerea sectoarelor culturale şi creative în Planul de redresare economică, care va fi prezentat în curând, cu obiectivul acordării unui sprijin financiar rapid şi consistent pentru aceste domenii de acţiune, puternic afectate de criză; extinderea cadrului temporar în materie de ajutor de stat, ce ar urma să expire în luna decembrie a anului curent, pentru ca domeniul cultural să poată profita în continuare de un sprijin financiar substanţial, alocat de autorităţile naţionale. 

De asemnea, statele membre UE au reafirmat importanţa consolidării măsurilor la nivelul UE pentru combaterea ştirilor false şi a dezinformării, Planul de acţiune media pe care Comisia Europeană urmează să-l lanseze deţinând, din această perspectivă, un rol fundamental.

De la 1 iulie 2020, timp de şase luni, Preşedinţia Consiliului UE va fi asigurată de Germania, care şi-a anunţat priorităţile de lucru: continuarea schimbului de bune practici pentru contracararea efectelor Covid-19 în domeniul cultural; finalizarea negocierilor inter-instituţionale pentru adoptarea programului Europa Creativă 2021-2027; abordarea aspectelor egalităţii de gen în domeniul cultural, prin elaborarea unui proiect de Concluzii ale Consiliului; accentuarea importanţei aspectelor aferente pluralismului media (proiect de Concluzii ale Consiliului); iniţierea unui spaţiu public european, prin valorificarea rolului culturii în crearea unei identităţi europene, cu accent asupra patrimoniului cultural european.

Următoarea reuniune a miniştrilor din domeniul cultural şi audiovizual va avea loc în perioada  30 noiembrie - 1 decembrie, viitoarea Preşedinţie germană a Consiliului UE exprimându-şi speranţa că va fi posibilă o întâlnire în format fizic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.