Firmele americane mici au lăsat nefolosite 150 de miliarde de dolari dintr-un program de susţinere a locurilor de muncă, în valoare de 660 de miliarde de dolari, aprobat de guvern pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La lansarea împrumuturilor a căror rambursare poate fi anulată, la începutul lunii aprilie, în cadrul programului de protejare a salariilor, ofiţerii de credit ai Bank of the West din Grapevine, Texas, au lucrat noaptea şi în weekenduri pentru a procesa valul de cereri primite.

Dar, după câteva săptămâni frenetice, cererea a dispărut, a declarat preşedintele băncii, Cindy Blankenship. Pe 15 mai, banca nu a mai primit cereri pentru aceste împrumuturi.

La nivel naţional, programul este încă activ. Dar datele Administraţiei pentru companii mici (SBA) arată că împrumuturile nete săptămânale au fost de fapt negative de la jumătatea lunii mai, tot mai puţine firme solicitând împrumuturi, iar unii împrumutaţi au returnat fondurile.

În total,  SBA a anunţat că a aprobat împrumuturi de acest tip în valoare de 512,2 miliarde de dolari, până pe 21 mai, sub suma de 660 de miliarde de dolari alocată acestui program al cărui rol este ca americanii să rămână angajaţi şi să nu fie nevoiţi să solicite indemnizaţii pentru şomaj.

Mulţi dintre împrumutaţii Bank of the West’s nu s-au atins de împrumuturile lor, care totalizează 87 de milioane de dolari, parţial pentru că sunt confuzi în privinţa termenilor finanţării, a spus Blankenship.

Banii lăsaţi neîmprumutaţi sau nefolosiţi din acest program, care reprezintă o parte importantă din fondurile de 2.900 de miliarde de dolari aprobate de Congres pentru protejarea economiei de efectul pandemiei de coronavirus, reprezintă o oportunitate pierdută. Companiile ar fi trebuit să se folosească de bani pentru a păstra angajaţii, dar acestea s-ar putea să îi fi concediat în loc să apeleze la fondurile respective.

Aproximativ 38,6 milioane de americani au solicitat indemnizaţii de şomaj de la începutul crizei, iar rata şomajului este aşteptată să depăşească recordul de 25% consemnat în Marea Depresiune.

SBA nu publică estimări legate de numărul locurilor de munc care au fost protejate prin cele 4,4 de milioane de împrumuturi acordate în cadrul programului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.