Turner Prize, cea mai prestigioasă distincţie pentru artă acordată în Marea Britanie, nu va fi înmânat anul acesta şi va fi înlocuit cu un fond de 100.000 de lire sterline prin care vor fi ajutaţi zece artişti, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tate Britain, care acordă premiul din 1984, a transmis că va fi imposibil să organizeze expoziţia anuală a nominalizaţilor.

În schimb, Tate va acorda zece burse de câte 10.000 de lire sterline pentru a ajuta artişti care trec printr-o perioadă „deosebit de dificilă”.

De-a lungul timpului, acest premiu a revenit unora ca Damien Hirst, Grayson Perry şi Steve McQueen.

Ultima dată când nu a fost acordat a fost în 1990, după ce sponsorul premiului a dat faliment.

Directorul Tate Britain, Alex Farquharson, a transmis: „Închiderea galeriilor şi măsurile de distanţare socială au o importanţă vitală, dar tulbură vieţile şi mijloacele de trai ale artiştilor”.

„Aspectele practice ale organizării expoziţiei Turner Prize sunt imposibile în situaţia actuală, aşadar am decis să ajutăm chiar mai mulţi artişti în timpul acestei perioade deosebit de dificile. Cred că JMW Turner, care odată plănuia să îşi lase averea pentru a sprijini artiştii în nevoie, ar aproba decizia noastră”. 

Premiul este denumit după apreciatul pictor Joseph Mallord William Turner, care a murit în 1851.

Anul trecut, premiul de 40.000 de lire sterline a fost împărţit între patru artişti, incluşi pe lista scurtă. Ei au solicitat acest lucru, susţinând că munca lor este „incompatibilă cu formatul competiţional, care tinde să dividă şi să individualizeze”.

Juriul de anul acesta se afla într-o fază avansată a evaluării, a mai transmis Tate. 

„Juriul de anul acesta a petrecut ultimele 12 luni vizitând sute de expoziţii pentru a pregăti selecţia nominalizaţilor”, însă galeria a spus că decizia de a înlocui premiul cu granturi „a fost luată pentru a ajuta o selecţie mai mare de artişti”.

Suma acordată de regulă a fost suplimentată din sponsorizări. Cei care vor primi granturile vor fi anunţaţi în iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.