ISU Cluj va transmite preventiv, luni seară, la ora 21.00, mesaj RO-ALERT în Câmpia Turzii, după ce două seri la rând un urs a fost zărit prin oraş şi există riscul de a reveni. Autorităţile cer localnicilor să evite deplasările pe timpul nopţii şi interacţiunea cu ursul, în cazul în care-l zăresc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Având în vedere faptul că în ultimele două nopţi a fost semnalată prezenţa unui urs în zona localităţii Câmpia Turzii şi că există riscul ca acesta să revină, pe parcursul nopţilor următoare, va fi transmis preventiv, în jurul orei 21.00, un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT, către populaţia municipiului, care recomandă câteva măsuri de siguranţă, în eventualitatea în care animalul sălbatic va reveni pe parcursul nopţii”, a transmis, luni seară, ISU Cluj.

Recomandările fac referire la:

- evitarea deplasărilor pe timpul nopţii care nu sunt absolut necesare;
- în cazul în care va fi observat animalul sălbatic, este recomandată păstrarea distanţei faţă de acesta;


- nu se va încerca fotografierea sau filmarea acestuia;
- nu se va încerca hrănirea acestuia;
- protejarea animalelor din gospodărie trebuie realizată fără a vă pune în pericol.

În cursul zilei de luni în Câmpia Turzii a fost constituită o celulă de criză formată din reprezentanţi ai Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, Poliţia Locală Câmpia Turzii, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia Silvică, Agenţia Naţională de Mediu şi Garda Forestieră.

”În conformitate cu Criteriile de bază pentru evaluarea riscului în cazul exemplarului de urs brun prezent pe teritoriul Municipiului Câmpia Turzii, s-a stabilit că nivelul de risc pe care acesta îl reprezintă pentru populaţie este unul mediu. Astfel, în cele două nopţi în care ursul a fost reperat pe teritoriul municipiului, acesta nu a manifestat un comportament agresiv şi s-a retras imediat ce a interacţionat cu omul. Nu au fost înregistrate victime în rândul cetăţenilor şi nici pagube materiale însemnate, cu excepţia unor elemente de gard, pe care ursul le-a deteriorat, încercând să le escaladeze”, a transmis Primăria Câmpia Turzii.

Primăria cere localnicilor să evite deplasările în zona parcului municipal, precum şi în zonele cu vegetaţie abundentă din Cartierul Insulă, acestea fiind ultimele locaţii în care a fost reperat exemplarul. 

”În momentul în care ursul va fi capturat, acesta va fi relocat pe un fond de vânătoare, în conformitate cu prevederile legale, după obţinerea avizului emis de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor”, a mai transmis Primăria.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.