Grecia a redeschis luni cafenelele şi restaurantele, pe măsură ce se pregăteşte de sezonul de turism, potrivit Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călătoriile în insule au fost interzise de când au fost impuse măsuri de izolare la sfârşitul lui martie cu scopul de a opri răspândirea coronavirusului. Numai furnizorii de bunuri şi rezidenţii permanenţi au avut acces aici. 

Însă rata scăzută de infectare cu Covid-19 a determinat Guvernul să deschidă sezonul estival cu trei săptămâni mai devreme decât era prevăzut, respectiv la 15 iunie, în contextul în care alte ţări mediteraneene - inclusiv Italia, Spania şi Turcia - se confruntă cu un număr semnificativ de decese. 

La restaurantul Bairaktaris din piaţa centrală Monastiraki din Atena, angajaţii poartă măşti violete şi viziere, în timp ce prepară gyros, aranjează flori pe mesele îndepărtate şi aştepată clienţi, care luni au fost prevăzători. 

Spiros Bairaktaris, proprietarul, are grijă de afacerea familiei care datează de 140 de ani şi a înrămat fotografii care-l înfăţişează alături de topmodelul Naomi Campbell, cântăreaţa Cesaria Evora şi alte celebrităţi care i-au fost clienţi. El spune că este optimist în ceea ce priveşte sezonul, în ciuda începutului anevoios. 

"Asta nu s-a mai întâmplat înainte", a declarat el pentru AP. "În mod normal, avem spaţiu pentru 100 de persoane în interior, acum vor fi doar 30. Nu va mai fi muzică bouzoucki sau dans tradiţional până când nu vor fi ridicate restricţiile de către doctori. Dar cred că oameni din toată Europa vor veni aici pentru că avem o rată a mortalităţii scăzută, slavă Domnului". 

Grecia a înregistrat 2.900 de cazuri de infectare cu Covid-19 şi 171 de decese. Italia a raportat aproape 33.000 de decese, Spania până în 29.000 de morţi şi Turcia - 4.340, potrivit datelor de la Universitatea Johns Hopkins. 

Reguli de distanţare socială şi limite pentru pasageri au fost impuse pe feriboturi şi în restaurante pentru a evita noi infecţii. 

Măsuri de combatere a coronavirusului au fost extinse în insule, prin înfiinţarea de unităţi de terapie intensivă în cinci insule: Lesbos, Samos, Rodos, Zakynthos şi Corfu, alături de cele existente în Creta. 

Turismul este o parte vitală a economiei Greciei, contribuind direct cu peste 10% din PIB-ul ţării. 

Mai mult de 34 de milioane de vizitatori au fost în Grecia anul trecut şi au cheltuit 18,2 miliarde de euro (19,5 miliarde de dolari), potrivit datelor Guvernului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.