Parchetul rus a cerut luni condamnarea la 18 ani de detenţie a lui Paul Whelan, un fost puşcaş marin americano-britanic, judecat de spionaj într-un dosar care afectează relaţiile deja complicate între Moscova şi Washington, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Paul Whelan, în vârstă de 50 de ani, care deţine totodată cetăţeniile canadinaă şi irlandeză, a fost arestat în 2018 ”în timp ce comitea un act de spionaj”, potrivit serviciilor ruse de securitate FSB.

După un proces de două luni, care s-a desfăşurat cu uşile închise din cauza măsurilor luate în lupta împotriva noului coronavirus, parchetul a cerut ca Paul Whelan să fie condamnat la ”18 ani de detenţie în regim sever”, le-a spus unor jurnalişti avocatul său Vladimir Jerebenkov.

”Ca să fim cinstiţi, suntem şocaţi”, a declarat Jerebenkov, potrivit căruia Paul Whelan a recaţionat calm faţă de această cerere ”foarte dură”.

Fostul puşcaş marin, care dă asigurări că a fost prins într-o capcană, risca până la 20 de ani de închisoare.

Verdictul urmează să fie anunţat la 15 iunie.

Potrivit lui Vladimir Jerebenkov, procurorul este convins că Paul Whelan este ”un ofiţer - cel puţin un colonel - din cadrul agenţiei de informaţii a Apărării americane (DIA)”.

Acuzatul a dat asigurări, în cursul şedinţei, că ”nu a comis niciun act de spionaj şi nu colecta nicio informaţie secretă”, a declarat avocatul.

ACUZAŢII DE RELE TRATAMENTE

”Dacă situaţia nu este politizată, dacă sentinţa este decisă în mod obiectiv, echitabil, el ar trebui să fie achitat, aşa cum a cerut apărare”, a declarat Jerebenkov.

Avocatul spune că clientul său a fost prins într-o capcană de către una dintre cunoştinţele sale, care i-a transmis un dispozitiv USB ce conţinea ceea ce Paul Whelan credea că sunt fotografii făcute în timpul unui sejur precedent în Rusia, împreună cu această cunoştinţă.

Directorul securităţii unui producător american de piese de schimb din sectorul auto, Paul Whelan dă asigurări că se afla în Rusia la o căsătorie în momentul în care a fost arestat.

El a declarat că probe ale neviovăţiei sale au fost înlăturate şi că tribunalul a dat dovadă de părtinire în favoarea acuzării şi FSB.

”Sistemul judiciar rus s-a rărăcit în mod clar”, a reacţionat pe Twitter fratele său, Davis Whelan, apreciind că o pedeapssă atât de mare bazată oe p ”penurie de probe” arată că este vorba despre un caz politic.

Atât Paul Whelan, cât şi rudele sale au subliniat că nu a fost îngrijit corect de o hernie şi că a fost supus la rele tratamente în închisoare.

În octombrie, Paul Whelan a declarat că a fost ”încătuţat, ţinut la pământ de către un gardian, ameninţat cu un pistol de alt gardian şi agresat”.

Aceste acuzaţii au fost respinse de către Rusia, iar Washingtonul a denunţat în mai multe rânduri arestarea sa.

Niciun diplomat american nu a fost prezent la proces luni.

Cazul lui Paul Whelan este una dintre numeroasele surse de tensiuni între Moscova şiWashington, ale căror relaţii s-au deteriorat din cauza unor diferende cu privire la Războiul din Ucraina, Războiul din Siria şi o menţinere a parităţii strategice între cele două puteri.

”Paul se află în închisoare fără ca vreo probă a vinei sale să fie prezentată”, denunţa la sfârşitul lui martie ambasadorul Statelor Unite în Rusia John Sullivan, subliniind că speră la un ”proces transparent şi onest (...), pentru că orice persoană, orice cetăţean al oricărei ţări din lume merită acest lucru”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.