Presa chineză îşi exprimă luni indignarea faţă de bătaia cruntă a unui avocat cu o zi înainte de către manifestanţi, la Hong Kong, o scenă care a fost filmată şi condamnată şi de către baroul din fosta colonie britanică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mii de persoane au ieşit duminică în stradă la Hong Kong, pentru a denunţa un proiect de lege chinez pe care-l consideră liberticid, antrenând o ripostă puternică din partea poliţiei antirevoltă şi ciocniri care nu au mai fost văzute de luni de zile în fosta colonie britanică.

O înregistrare video difuxată pe reţele de socializare surprinde un bărbat cu faţa plină de sânge, lovit cu picioarele şi umbrele de mai mulţi manifestanţi.

Asociaţia Baroului din Hong Kong a anunat că victima este unul dintre membrii săi, care a fost spitalizat.

”Orice formă de vioenţă, care este o atingere la adresa statului de drept, trebuie să înceteze imediat”, subliniază organizaţia.

Presa de la Hong Kong vorbeşte despre o dispută între victimă şi manifestanţi, pe cale să ridice baricade improvizate.

Hong Kongul a fost din iunie în decembrie 2019 teatrul unor manifestaţii şi acţiuni aproape zilnice de denunţare a amestecului Chinei în afacerile regiunii semiautonome.

În cadrul acestei contestări, violenţe au fost comise de către toate taberele şi au fost exploatate de către toate.

Hu Xijin, redactorul-şef al tabloidului chinez Global Times, a repostat înregistrarea video pe Twitter, o reţea desocializare interzisă în China.

”Să vedem cum arată democraţia la Hong Kong susţintă de Washington”, a scris el.

Cotidianul Poporului a repostat şi elînregistrarea video pe Twitter.

China prezintă contestarea de la Hong Kong în mod neîncetat, de un an, drept un complot subsersiv orchestrat de străinătate pentru a destabiliza regimul lui Xi Jinping.

Hong Kongul se bucură de o largă autonomie faţă de restul ţării, conduse de Partidul Comunist Chinez (PCC, unic), în virtutea conceptului ”o ţară, două sisteme”, care a prezidat retrocedarea în 1997.

Locutorii fostei colonii britanice beneficiază de libertatea de exprimare, de libertatea presei şi de o justiţie independentă - drepturi necunoscute în China continentală.

Acest model este menit să prevaleze prevalezepână în 2047, însă numeroşi locuitori din Hong Kong denunţă de ani de zile amestecuri tot mai puternice ale Beijingului.

Iar mulţi au interpretat depunerea în Parlamentul chinez, vineri, a unui text vizând să interzică ”trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subsersiunea” la Hong Kong drept cea mai gravă încălcare de până în prezent a semaiutonomiei Hong Kongului.

”TERORISM”

Pe de altă parte, şefii securităţii şi poliţiei de la Hong Kong au avertizat luni că ”terorismul” se dezvoltă în acest teritoriu semiautonom, în timp ce diverse administraţii locale îşi multiplică declaraţiile de susţinere faţă de proiectul Chinei de a impune o lege a securităţii naţionale în fosta colonie britanică, relatează Reuters.

O importantă manifestaţie, cea mai vastă de la impunerea izolării din cauza pandemiei covid-19, a avut loc duminică la Hong Kong, unde poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa contestatarii.

Poliţia a anunţat că a arestat 180 de persoane la această manifestaţie.

”Terorismul se dezvoltă în oraş, iar activităţile dăunează securităţii naţionale, iar «independenţa Hong Kongului» devine mai endemică”, a denunţat într-un comunicat secretarul Securităţii John Lee.

”În doar câteva luni, Hong Kongul a devenit dintr-unul dintre cele mai sigure oraşe din lume un oraş învăluit în umbra violenţei”, a denunţat el, subliniind că legile securităţii naţionale sunt necesare în vederea unei protejări a peosperităţii şi stabilităţii Hong Kongului.

Şeful Poliţieidin Hong Kong Chris Tang a făcut decalaraţii similare.

El a apreciat că, de la începutul contestării, în iunie, forţele de ordine au fost sesizate în 14 rânduri cu privire la explozivi ”folosiţi de obicei în atacuri teroriste în străinătate”.

Proiectul legii securităţii naţionale ”va ajuta în lupta împotriva forţei «independenţei Hong Kongului» şi la restaurarea ordinii sociale”, a apreciat el. ”Poliţia o susţine întru totul”.

Manifestaţiile urmează să se reia miercuri, la Hong Kong, când Parlamentul local examinează în a doua lectură un proiect de lege care pedepseşte ultragierea imnului naţional chinez.

Executivul de la Hong Kong a apreciat într-un comunicat, dumincă seara, că imensa majoritate a locutorilor oraşului şi investitorilor ”nu au să se teamă de nimic” din partea proiectului securităţii naţionale şi a denunţat criticile din străinătate.

TAIWANUL PROMITE UN AJUTOR

Pe de altă parte, Taiwanul va furniza populaţiei Hong Kongului ”asistenţa necesară”, a anunţat duminică preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, în contextul în care contestarea în fost acolonie britanică s-a relansat împotriva planului Chinei de a-i impune o lege a securităţii naţionale.

Proiectul chinez privind securitatea naţională la Hong Kong, un proiect al căruia Reuters scrie l-a consultat săptămâna trecută - prevede o transpunere rapidă a reglementărilor în domeniul securităţii naţionale în Legea fundamentală - Constituţia teritoriului semiautonom - în lupta împotriva secesionismului, subversiunii, terorismului şi amestecului străin.

Taiwanul a devenit un refugiu al unui tot mai mare de activişti în favoarea demosraţiei care fig de la Hong Kong.

Proiectul Beijingului reprezintă o ameninţare gravă la adresa libertăţilor şi independenţei judiciare a Hong Kongului, a subliniat Tsai Ing-wen.

Gloanţele şi reprimarea nu sunt un mod de gestionare a aspiraţiilor democratice şi de libertate ale populaţiei Hong Kongului, a subliniat ea într-un mesaj postat pe Facebook.

”Având în vedere evoluţia situaţiei, comunitatea interaţională a întins mâna poporului din hong Kong”, a scris ea, iar Taiwanul va merge mai departe în ”activitatea de susţinere” şi ”va furniza poporului din Hong Kong orice asistenţă necesară”.

Legea taiwaneză prevede ajutorarea cetăţenilor din Hong Kong ale căror securitate şi libertate sunt ameninţate din motive politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.